Вести

УСПЕХ ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У ТЕМИШВАРУ

28 октобар 2015

У оквиру протоколарне сарадње између Народног позоришта у Београду и Националне опере из Темишвара, Румунија, Опера нашег националног театра је гостовала на традиционалном Фестивалу оперске уметности у овом граду на западу суседне земље.
Пред препуном салом, која је стојећим овацијама поздравила наше уметнике, изведен је Вердијев „Риголето“ у режији Предрага Протића под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, са баритоном Драгутином Матићем у насловној улози.
Поред њега, у представи су бриљирали и Сњежана Савичић – Секулић, Дејан Максимовић, Љубица Вранеш, Драгољуб Бајић и остали солисти Опере и Балета као и одлични Хор и оркестар Опере.
На овај начин је наша национална Опера наставила низ успешних гостовања у суседној држави, представљајући у најбољем светлу наше уметнике и продукцију.
Наредни корак у сарадњи двеју оперских кућа биће гостовање румунских колега у Београду. Очекује се да ће се договор постићи око Белинијеве „Норме“ која ће на сцену у Темишвару бити постављена крајем наредног месеца, а није тренутно на репертоару Народног позоришта у Београду.
Претходни наступ после више од 30 година Националне опере из Темишвара у Београду са Пучинијевом опером „Турандот“, изазвао је велику пажњу домаће публике која је топло поздравила сарадњу националних театара на плану оперске уметности.