Вести

Влада Републике Србије именовала Ивану Вујић Коминац за управника Народног позоришта у Београду

8 август 2019

Влада Републике Србије, на седници одржаној 8. августа, именовала је, на предлог Министарства културе и информисања, редитељку Ивану Вујић Коминац за управника Народног позоришта у Београду.

Вујићева је од 20. новембра прошле године обављала функцију вршиоца дужности управника Народног позоришта, а на то место постављена је одлуком Владе Србије која је, после једномесечне кризе у националном театру, разрешила дужности дотадашњег челника Дејана Савића, на његов лични захтев.

На конкурс за управника, расписан 24. маја, осим Иване Вујић Коминац јавио се и њен колега Небојша Брадић.

После завршеног конкурса, Управни одбор Народног позоришта позитивно је оценио програме оба кандидата, а потом је, своје мишљење доставио Министарству културе и информисања на даље одлучивање.

Именовање управника се врши на период од четири године.

Ивана Вујић Коминац је од 2005. године редовни професор Факултета драмске уметности, на предмету Позоришна режија.

Дипломирала је на Катедри за позоришну и радио режију на ФДУ у Београду, а постдипломске студије завршила је на париској Сорбони и Њујоршком универзитету (одсек извођачких уметности).  

Била је уметнички директор Битеф театра од 1990. до 1997, као и уметнички директор ФИАТ - фестивал интернационалног алтернативног театра у Подгорици од 1994-1996.

Оснивач је и уметнички директор урбаног "фринџ" фестивала "Аероплан без мотора" од 1994-1997, а била је и уметнички директор фестивала Белеф од 1997-2001.

Оснивач је и директор позоришта Бетон хала театар у Београду.

Више година била је директор Интернационалних летњих школа Универзитета уметности.

За допринос развоју образовања и културе добила је високо признање Министарства за образоване и науку Француске – Орден академских палми – витез командирског реда 2010. године.

На сценама Србије, Словеније, Немачке, Италије поставила је више од 80 представа. Радила је широм бивше Југославије - у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Сомбору, Панчеву, Крагујевцу, Приштини, Љубљани, Марибору, Подгорици...

У Народном позоришту режирала је представе "Спаљивање удовица", "Војвоткиња од Малфија", "Балканска пластика", "Хамлет" и "Ромео и Јулија".
М.Б.