Вести

Вуковe наградe за 2017. годину урученe примадони Милки Стојановић и маестру Дејану Савићу

6 фебруар 2018

Вукова награда за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору, коју 54. пут додељује Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије, уручена је 6. фебруара у Председништву Србије, а међу овогодишњим лауреатима су и примадона Милка Стојановић и управник Народног позоришта у Београду, маестро Дејан Савић.

На пригодној свечаности, којој су, између осталих, присуствовали и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, оперској диви Стојановић је додељена Изузетна Вукова награда.

Ово признање, које КПЗ додељује у посебном случају, а одлуку о томе доноси Извршни одбор те установе, добили су и Богословија Светог Кирила и Методија из Призрена и новосадска Галерија Матице српске.

Изузетна Вукова награда се састоји од дипломе и плакете.

Једногласном одлуком жирија, којим је председавао композитор проф. Светислав Божић, а чланови су били академски сликар проф. Момчило Антоновић, књижевник проф. Милован Витезовић, историчар др Жарко Димић, магистар фруле Бора Дугић, драмска уметница Рада Ђуричин, књижевник и књижевни преводилац проф. Драган Мраовић и књижевник Селимир Радуловић, маестру Савићу додељена је Вукова награда.

Признање, које се састоји од дипломе (рад академског сликара Радомира Стевића Раса), плакете са ликом Вука Стефановића Караџића (рад академског вајара Небојше Митрића) и уметничке слике добили су и привредник и мецена културе Бранислав Баћовић (Београд), директор Народног музеја у Ужицу Никола Гогић, Дечији културни центар у Београду, сликар Драган Бартула из Лознице,

Лауреати су и директор Градске библиотеке Новог Сада Драган Којић, сликар и графичар Боривој Попржан (Нови Сад), књижевник Јовиша М. Славковић (Гуча), новинар РТС-а Бранко Станковић (Београд) и музејски саветник Драган Драшковић.
М.Б.

Галерија