Вести

ЗАВРШНИ ГАЛА КОНЦЕРТ ЛАУРЕАТА 43. ТАКМИЧЕЊА МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ, 29. МАРТА

28 март 2013

Завршни Гала концерт лауреата 43. такмичења Музичке омладине биће одржан у петак 29. марта (20,00) на Великој сцени.

Међународно такмичење Музичке омладине у дисциплини соло певање, отворено је свечаним концертом три ранија лауреата 21. марта у Коларчевој задужбини.
Пре тога, 25 такмичара из осам земаља извукли су такмичарске бројеве под којима су се, у међувремену, такмичили у три етапе у дисциплини соло певање.
Овогодишње такмичење одржава се у години у којој се у свету обележавају два велика јубилеја - 100 година од рођења Ђузепа Вердија и Рихарда Вагнера, композитора који су свету подарили нека од најлепших оперских дела.
Оркестар Опере Народног позоришта у Београду, предвођен маестром Дејаном Савићем управо је зато свечани концерт почео увертиром из Вагнерове опере "Мајстори певачи из Нирберга".
У програму су наступили прошлогодишњи победник такмичења Музичке омладине кларинетиста Стојан Кркулески и солисти Опере Народног позоришта у Београду Владимир Андрић, баритон, лауреат 28.такмичења и Драгољуб Бајић, бас, лауреат 38.такмичења.
На концерту у Народном позоришту, на којем ће учествовати Оркестар Националног театра под диригентском управом маестра Дејана Савића, биће додељене по три награде за мушки и женски глас: прва награда износи 200.000 динара, друга 150.000, а трећа 100.000 динара.
Такође, биће уручене и специјалне награде; најуспешнијем финалисти на основу гласова публике - Награда Коларчеве задужбине и за најбоља извођења задатих композиција две Награде општине Стари Град.
М.Б.