Вести

Завршни гала концерт Међународног фестивала класичне музике, 28. јануара на Великој сцени

23 јануар 2018

Од 25. до 28. јануара у Београду и Новом Саду биће организован Роси фест 2018 – међународни фестивал класичне музике.

Фестивал почиње концертом у Старом двору, а завршни гала концерт биће одржан 28. јануара у Народном позоришту.

Ово је први Роси фест а жеља организатора Стефана Зекића (диригента Народног позоришта) је да манифестација постане традиционална.

Роси фест је добио име по барокном композитору.

– Ово је први међународни фестивал који носи име еминентног композитора јеврејског порекла, који је живео у Италији крајем 17. века. Током четири дана фестивала, публика ће имати прилику да ужива у опусу еминентног барокног композитора Саламона Росија, чија се дела премијерно изводе на нашем простору, али и у модерном музичком стваралаштву младих композитора који су своја дела написали посебно за ову прилику – рекао је Зекић.

Роси фест је угостио и врхунског сопрана њујоршке Метрополитен опере Олгу Макарину, која ће одржати мајсторски курс младим оперским певачима у Музеју Народног позоришта.

– Када сам дошла у Београд, прво што сам приметила је то да млади певачи овде имају изванредан глас. Зато ћу их позвати да наступају у другим земљама где ће се на тај начин промовисати – рекла је Макарина.

Истовремено, професор Академије за музику и плес у Јерусалиму Одед Шомрони водиће мајсторски курс за младе диригенте, док ће Даниела Коен, са Универзитета Сорбона, одржати предавање у складу са тематском одредницом фестивала.

Фестивал је усмерен на промовисање и креирање интеркултурног дијалога, а посебан програм биће посвећен обележавању 25 година од обнове дипломатских односа Србије и Израела.

Осим домаћих ансамбала, хора „Браћа Барух“, Хашира, Јеврејског камерног оркестра, представиће се и чувени ансамбл за рану музику „Профетти делла qуинта“ и ансамбл „Ади“ из Тел Авива.

Активности свих дана фестивала су бесплатне.

Концерт поводом обележавања Међународног дана Холокауста можете уживо да пратите (28.01. од 12,00) на овом линку https://www.youtube.com/channel/UC0vRhyxFdLvH2EpC6fZP_hQ/live