Vesti

Završni gala koncert Međunarodnog festivala klasične muzike, 28. januara na Velikoj sceni

23 januar 2018

Od 25. do 28. januara u Beogradu i Novom Sadu biće organizovan Rosi fest 2018 – međunarodni festival klasične muzike.

Festival počinje koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu.

Ovo je prvi Rosi fest a želja organizatora Stefana Zekića (dirigenta Narodnog pozorišta) je da manifestacija postane tradicionalna.

Rosi fest je dobio ime po baroknom kompozitoru.

– Ovo je prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porekla, koji je živeo u Italiji krajem 17. veka. Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se dela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali posebno za ovu priliku – rekao je Zekić.

Rosi fest je ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima u Muzeju Narodnog pozorišta.

– Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati – rekla je Makarina.

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen, sa Univerziteta Sorbona, održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala.

Festival je usmeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obeležavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Osim domaćih ansambala, hora „Braća Baruh“, Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku „Profetti della quinta“ i ansambl „Adi“ iz Tel Aviva.

Aktivnosti svih dana festivala su besplatne.

Koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta možete uživo da pratite (28.01. od 12,00) na ovom linku https://www.youtube.com/channel/UC0vRhyxFdLvH2EpC6fZP_hQ/live