Вести

ЗВОНИМИР КРНЕТИЋ ГОСТОВАО У ЦИКЛУСУ „СУСРЕТИ“ У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

20 јун 2012

Вече са прослављеним тенором Звонимиром Крнетићем одржано је у среду 20. јуна у Музеју Народног позоришта, у оквиру циклуса „Сусрети“.

Пријатан једноипочасовни сусрет са великим уметником почео је емитовањем историјског снимка арије Алфреда из Вердијеве „Травијате“ коју је Крнетић певао 1964. године на Великој сцени Народног позоришта.
У разговору са помоћником директора Опере Драганом Стевовићем, Крнетић је, одмерено и са стилом, причао о свом детињству, стручном усавршавању у Италији, бројним улогама, педагошком раду на Музичкој академији, бројним гостовањима на светским оперским сценама...
Између говорних сегмената емитовани су аудио и видео записи из разних представа у којима је признати тенор певао.
После сваке нумере, публика у Музеју није штедела дланове да га награди снажним аплаузом.
У знак захвалности, за све оно што је учинио за свој матични театар, вршилац дужности директора Опере Ђорђе Павловић уручио је Крнетићу у име Куће Сребрњак Народног позоришта.
- После оваквог певања веома је тешко говорити. Ипак, морам да признам да ми је припала више него пријатна част и дужност да испред Националног театра уручим великом уметнику, господину Крнетићу, сребрњак Народног позоришта. Хвала вам за ваше незаборавне креације и за вашу уметност са којом сте нас даривали толики низ година. Хвала вам и за велика уметничка достигнућа која сте остварили на сцени Народног позоришта давајући пример свима на који начин треба бити професионалац. Такође, хвала вам и на представљању београдске оперске уметности широм света – казао је, између осталог, Павловић.
Крнетић је рођен у Београду 6. октобра 1930. године. После завршене средње музичке школе „Мокрањац“, дипломирао је на одсеку соло певање на Музичкој академији у Београду 1960. године у класи проф. Јелке Стаматовић.
Након тога добија стипендију Секретаријата за културу и проводи годину дана на конзерваторијуму „Benedetto Marcello“ у Венецији у класи проф. Паола Бононија.
По повратку у Београд, такође на Музикој академији, завршава постдипломске студије у класи проф. Зденке Зикове.
Још у току студија, 1958. године, примљен је за члана Београдске опере.
Добитник је многих значајних награда.
Снимио је више плоча са оперским аријама, соло и наполитанским песмама.
Остварио је незаборавне улоге у операма „Травијата“ (Алфред Жермон), „Севиљски берберин“ (Гроф Алмавива), „Мадам Батерфлај“ (Ф. Б. Пинкертон), „Хофманове приче“ (Хофман), „Боеми“ (Родолфо), „Коштана“ (Стојан), „Фауст“ (Фауст) „Аида“ (Радамес), „Вертер“ (Вертер), „Кармен“ (Дон Хозе)... којима је стекао признања критике, али и велику наклоност публике.
М.Б.