„Gospođa Ajnštajn“

„Gospođa Ajnštajn“, po tekstu Snežane Gnjidić, u režiji Karin Rosniček

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Gospođa Ajnštajn“ koju po tekstu Snežane Gnjidić režira Karin Rosniček.
 
Premijera je planirana za 30. jun (20,30) na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Dušanka Stojanović Glid (Mileva Ajnštajn) i Goran Jevtić (Albert Ajnštajn). 

„Gospođa Ajnštajn“ je priča o ljubavi i strasti, poverenju i izdaji, zasnovana na novim saznanjima o doprinosu Mileve Marić u stvaranju najpopularnije naučne teorije na svetu - teorije relativiteta. Na osnovu izučavanja biografija ovog bračnog para, potkrepljenih ličnom prepiskom između Mileve i Alberta, kao i pismima koje su oboje slali Milevinoj prijateljici sa studija Heleni Savić, ova drama pruža priliku da dublje proniknemo u tajanstvene sile koje su oblikovale sudbinu naše naučnice Mileve Marić Ajnštajn. 

Rediteljka Rosniček uradiće i izbor muzike, dramaturg je Đorđe Kosić, scenografiju će kreirati Jasna Saramandić, kostimograf je Petra Fotez, za dizajn zvuka zadužen je Vladimir Petričević, dok će o scenskom govoru brinuti Ljiljana Mrkić Popović. 

Saradnici na predstavi su Nemanja Konstatinović, Marija Kovačević (producenti), Miloš Obrenović (inspicijent), Ljubica Raković (sufler), Luka Jovanov (asistent režije i prevodilac), Anastasja Pribilović (producent na praksi) i Ana Vavrzinjak (gost saradnik u produkciji, kao deo programa razmene osoblja Evropske pozorišne konvencije).  

Uspešan početak rada na novoj predstavi, umetničkoj i saradničkoj ekipi poželeli su v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić i direktorka Drame Molina Udovički. 
 

Reč dramaturga Đorđa Kosića:

Dramski tekst Snežane Gnjidić „Gospođa Ajnštajn“ je priča o ljubavi i strasti, poverenju i izdaji, zasnovana na novim saznanjima o doprinosu Mileve Marić u stvaranju verovatno najpopularnije naučne teorije na svetu – teorije relativiteta. 

Na osnovu izučavanja biografija ovog bračnog para, potkrepljenih ličnom prepiskom između Mileve i Alberta, kao i na osnovu pisama koje su oboje slali Heleni Savić, Milevinoj prijateljici sa studija, ova drama pruža priliku za svež pogled na život jedne od najznačajnijih srpskih naučnica, kao i na ambivalentan i buran odnos koji je imala sa Albertom Ajnštajnom. 

Dramska radnja se odvija u nadrealnom prostoru čistilišta, gde se Mileva i Albert prisećaju ključnih trenutaka iz života i ponovo ih proživljavaju, u pokušaju da se međusobno razumeju i izmire makar posle smrti, kad već nisu mogli za života.