Dalija Imanić Savić

Prvakinja Baleta

O umetnici

Dalija Imanić Savić rođena je 15. novembra 1974. godine u Novom Sadu. Odrasla je u porodici renomiranih baletskih umetnika – otac, Muhamed Medo Imanić, zvezda baletske scene bivše Jugoslavije i zaslužni umetnik Grada Sarajeva; majka, solista baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, i jedan od prvih pedagoga u nižoj i srednjoj baletskoj školi u Sarajevu.

Nižu i prva tri razreda srednje baletske škole završila je u Sarajevu; po dolasku u Beograd 1992. godine, postaje stalni član Narodnog pozorišta; diplomu o završenom školovanju stiče, uporedo igrajući celokupan repertoar ansambla i pojedine solističke uloge, kao vanredni đak baletske škole Lujo Davičo u Beogradu.

Godine 2000. dobija zvanje prve solistkinje, a od 2004. godine je prvakinja Baleta.

Od 2001. do 2016. godine, predaje kao profesor repertoara klasičnog baleta u srednjoj baletskoj školi “Lujo Davičo”. Tokom dugogodišnje saradnje, sa “Lujom Davičom” više puta je bila član komisije na prijemnim ispitima za srednju školu, klasični i savremeni odsek.

Godine 2013. je diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum u Beogradu i stekla stručni naziv - komunikolog.

Kao učenica srednje baletske škole u Sarajevu 1991. je učestvovala na letnjem seminaru u Solt Lejk Sitiju, Juta, USA,  u organizaciji University of Yuta i Ballet West Company, u trajanju od 6 nedelja. Tada joj je ponuđena puna stipendija za klasičan balet i pedagogiju na Juta univerzitetu, katedra za balet, koju je odbila zbog ratnih dešavanja u njenoj domovini.

Godine 1991. osvaja srebrnu plaketu na petom Jugoslovenskom baletskom takmičenju u Novom Sadu u mlađem uzrastu. Već kao stalni član ansambla Baleta Narodnog pozorišta, bila je polufinalista i finalista međunarodnih baletskih takmičenja 1993. godine u Moskvi, Rusija (za takmičenje ju je spremala baletski pedagog Zoja Begoli) i 1994. godine u Varni, Bugarska (za takmičenje ju je spremala  baletski pedagog Milica Jovanović).

Bila je član žirija XIV Festivala koreografskih minijatura, Beograd 2010. godine; član žirija nagrade “Nataša Bošković” koju dodeljuje UDRUŽENjE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE, od sezone 2016/17 do danas; član žirija prvog „5678 Festivala“ 2018. godine, „4. Balkanske olimpijade igre i muzike“ 2019. godine.

Nastupala je, kao specijalni gost, na gala koncertu povodom američke promocije baletske kompanije „Mannakin Theater and Dance“ u „Legion of Honor“ zdanju muzeja „Fine Arts Museums of San Francisco“, u avgustu 2016. godine. 

Krajem pozorišne sezone 2015/16. završava igračku karijeru i nastavlja da radi sa solistima Baleta Narodnog pozorišta kao repetitor klasičnog baleta u predstavama “Don Kihot”, “Bajadera, “Labudovo jezero” i “Žizela”.

Od 2017. godine je angažovana kao pedagog, koreograf i stručni saradnik u privatnoj baletskoj školi “Baletski centar Ana Pflug” iz Beograda, gde radi sa decom uzrasta od 3 do 15 godina, rekreativnog i profesionalnog nivoa (od 1. do 4. razreda osnovne baletske škole). 

Od 2017. godine aktivno učestvuje u organizaciji “Međunarodnog dečijeg baletskog festivala”, u okviru kog drži stručne radionice i master klasove, kako za rekreativne, tako i za profesionalne nivoe,  za decu uzrasta od 5 do 18 godina.


SOLISTIČKI REPERTOAR:
Žizela (L. Lavrovski)
Kopelija (D. Parlić)
Uspavana lepotica (V. Logunov)
Don Kihot (V. Logunov)
Labudovo jezero (D. Parlić)
Bahčisarajska fontana (R. Kljavin)
Ljubav čarobnica (L. Pilipenko)
Samson i Dalila (L. Pilipenko)
Labudovo jezero (A. Simon)
Pakita (P. I Lj. Dobrijević)
Aleksandar (R. Savković)
solo u operi Faust (D. Trninić)

PRVE ULOGE U BALETIMA:  
Kavez (L. Pilipenko)
San o ruži (M. Fokin)
Doktor Džekil i mister Hajd (V. Logunov)
Uspavana lepotica (V. Logunov)
Romeo i Julija (D. Parlić)
Ko to tamo peva (S. Zurovac)
Žizela (L. Lavrovski)
Bajadera (G. Komleva)
Napoli (B. Stajvel)

NAGRADE:
• 1995. godine Pohvala Narodnog pozorišta za uloge: Vila Brilijant i Plava ptica u predstavi “Uspavana lepotica” (V. Logunov)
• 2004. godine Nagrada grada Beograda za muzičko – scensko stvaralaštvo za 2004. godinu autorskom timu i ansamblu baleta “Ko to tamo peva” (S. Zurovac)
• 2005. godine Nagrada “Dimitrije Parlić”, za izuzetnu umetničko – tehničku interpretaciju za ulogu u baletu “Ko to tamo peva” (S. Zurovac)

GOSTOVANjA SA NARODNIM POZORIŠTEM:
Kolumbija, Italija, Kanada, Kipar, Egipat, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora

SAMOSTALNA GOSTOVANjA:
1996. “Žizela” (M. Jovanović) Srpsko Narodno pozorište Novi Sad, Srbija
1996. “Čekajući nebo” (S. Egnju), dramsko – pantomimsko – igračka predstava, Malo pozorište “Duško Radović” Beograd, Srbija
1997. “Čekajući nebo” (S. Egnju), dramsko – pantomimsko – igračka predstava, Budimpešta, Lovra, Mađarska
2000. “Gala koncert” povodom proslave 50 godina Sarajevskog baleta, Narodno pozorište Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2002. “Liderabend” (V. Logunov) Opera i Teatar Madlenianum Beograd, Srbija
2002. “Žizela” (E. Papo) Narodno Pozorište Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2004. “Odisej” (L. Lambro) Rialto Teatar Limasol, Kipar
2006. “Volfgang Amade” (R. Zanela) Opera i Teatar Madlenianum Beograd, Srbija
2013. “L’ Anniversaire” (D. Nilsen) Rex Teatar, Beograd, Srbija
2013. “Gala koncert” povodom proslave 65 godina Baletske škole Novi Sad
2015. “Gala koncert”  Maribor, Slovenija
2016. “Gala koncert” San Francisko, USA

 

Tel: +381 63 38 88 90
dalijaimanic@gmail.com
www.narodnopozoriste.rs
http://www.narodnopozoriste.rs/imanic-dalija
https://www.youtube.com/channel/UC7do5QKfNmU7xMXCq_pZ6Zw

Osnovni podaci

Solistkinja
Ansambl: Balet
Status: Prvakinja (stalna članica)

Galerija