Mihailo Šljivić

Solista Opere II

O umetniku

Rođen u Beogradu. Diplomirao 2007.godine na Elektrotehničkom fakultetu (odsek Telekomunikacije, smer Audio i video tehnologije), iste godine završava srednju muzičku školu „Stanković“ i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu  u  klasi prof. Radmile  Smiljanić. 

Nastavlja studije u klasi prof. Nikole Mijailovića, kod koga veoma uspešno završava osnovne a kasnije i postdiplomske (master) studije, kao jedan od najzapaženijih studenata generacije sa opštim prosekom 9,80 u kome je bio dobitnik nagrade za najperspektivnijeg mladog operskog pevača iz Fonda „Danica Mastilović“ kao i stipendista Republičkog fonda za mlade talente. 

Još tokom studija je bio angažovan kao solista u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a nakon njih aktivno učestvuje u tekućem repertoaru Narodnog pozorišta, gde je do sada ostvario već preko 60 zapaženih uloga svih fahova. Najpre kao član Operskog studija „Borislav Popović“ počev od 2010. godine a zatim kao stalni honorarni član ansambla. 

Aktivno učestvuje i u repertoaru Opere Madlenianum iz Zemuna, pevajući uloge Zarastra u operi ''Čarobna frula'' i doktora Dulkamare u operi ''Ljubavni napitak''. 

U sezoni 2016/17. je posle odlične saradnje u Narodnom pozorištu sa umetničkim direktorom teatra ''Carlo Felice'' u Đenovi - maestrom Đuzepeom Akvavivom na operi ''Gianni Schicchi'' (uloga Simona), dobio poziv da gostuje u operi Falstaf (uloga Pistole) tog teatra u kojoj je debitovao sa velikim uspehom. 

Posle veoma zapaženog predstavljanja italijanskoj publici pozvan je da ponovo gostuje sa prvim ulogama u operama Turandot (uloga Timura, 2016/17.), zatim u Rigoletu (Sparafučile) i Normi (Orovezo) (u sezoni 2017/18.) gde dobija izrazito pozitivne kritike (jedna od njih, Le Salon Musical: ''Sparafučile Mihaila Šljivića karakteriše mekan, dubok i sonoran glas, dobra dikcija i impozantno scensko prisustvo''). 

Takođe, velike pohvale i ogromnu podršku mu pružaju svetski poznati pevači i maestri sa kojima je sarađivao u ovim produkcijama (Rolando Panerai, Leo Nucci, Carlos Alvarez, Mariella Devia, Giuliano Montaldo, Giovanna Casolla, Désirée Rancatore, Stefan Pop, Celso Albelo, Norma Fantini, Andrea Battistoni, Dorian Wilson...). 

Koncertirao je solistički u brojnim značajnim dvoranama rodnoga grada i širom Srbije, često puta sa nekadašnjim mentorom Živanom Saramandićem i primadonom Milkom Stojanović. Takođe, gostovao je kao solista sa mnogim cenjenim maestrima, orkestrima i ansamblima kako u zemlji tako i u inostranstvu izvodeći (katkada i premijerno) razna operska te vokalno-instrumentalna simfonijska, oratorijumska i druga umetnička dela (Italija, Španija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Bugarska, Grčka, BiH, Slovenija, Hrvatska...) 

Imao je više uspelih solo nastupa i na festivalima horova, osvajajući sa njima vredne nagrade i priznanja. Dobitnik je mnogih nagrada sa republičkih i međunarodnih pevačkih takmičenja. 

Učestvovao je u spremanju skoro svih premijera i obnova operskih naslova sa repertoara ansambla Opere Narodnog pozorišta od 2010 godine kao član Operskog studija „Borislav Popović“ pa sve do danas. 

Više puta je bio solista sa ubedljivo najviše otpevanih uloga u tekućoj sezoni – i to uzimajući u obzir sve soliste (kako honorarne tako i stalne članove ansambla). 

Takođe, nekoliko puta je svojim „uskakanjem“ spasavao izvođenja predstava tekućeg repertoara Narodnog pozorišta. U aktuelnoj sezoni je dobitnik nagrade „Pohvala Narodnog pozorišta za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja“ ostvarenoj u interpretaciji uloge Sančo Pansa opere "Don Kihot". 


Spisak uloga otpevanih na sceni Narodnog pozorišta:

Rigoletto – Sparafucile, Il Conte di Ceprano, Il Conte di Monterone, Un Usciere di corte
Die Zauberflöte – Sarastro, Sprecher, Zweiter Priester
Il barbiere di Siviglia – Don Basilio, Un Ufficiale
Don Pasquale – Il Notaio
Don Quixote – Sancho Pansa
Le nozze di figaro – Bartolo
Evgeniй Onegin – Zareckiй, Rotnый
Don Giovanni – Il Commendatore
Nabucco – Il Gran Sacerdote
Attila – Leone
Die Fledermaus - Frank
La bohème – Benoît, Alcindoro, Doganiere
L'elisir d'amore – Dulcamara
La forza del destino – Il marchese di Calatrava, Alcade
Ha uranku - Redžep 
Aida – Il Re d'Egitto
Tosca – Il Sagrestano, Angelotti, Sciarrone, Un carcerriere
Der fliegende Holländer – Daland
Un ballo in maschera – Samuel, Tom
Andrea Chénier – Roucher, Mathieu, Fouquier-Tinville, Pietro Fleville, Schmidt
Carmen – Zuniga
La Traviata – Il dottor Grenvil, Il marchese d’Obigny
Manon Lescaut - Geronte de Ravoir, Il Sergente, Il Commandante di marina
Adriana Lecouvreur – Quinault
Gianni Schicchi – Simone
Madama Butterfly – Lo zio Bonzo, Yamadori
La serva padrona – Uberto
Otello – Lodovico
Bastien und Bastienne – Colas
Il Tabarro – Il Talpa
Salome – 1.Soldaten, 5.Juden
Koštana - Policaja, Marko 
In hoc Signo - Macarius, Claudius Memore
L'Amour des trois oranges – Le Roi de Trèfle, La Cuisinière, Le Héraut

Uloge izvan Narodnog pozorišta:

Rigoletto - Sparafucile, Norma - Oroveso, Turandot - Timur, Falstaff – Pistola, 
Le convenienze ed inconvenienze teatrali – L'Impresario, Pikovaя dama – Narumov 

Osnovni podaci

Solista II (BAS)
Ansambl: Opera
Status: stalni član
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• Daland - Leteći Holanđanin
• Frank - Slepi miš
• Kralj - Aida
• Zuniga - Karmen
• Episkop Makarije, Klaudije Memore - In hoc signo
• Grof Monterone, Grof Čeprano, Tamničar - Rigoleto
• Ujak Bonzo - Madam Baterflaj
• Oficir Zarjecki - Evgenije Onjegin
• Doktor, Markiz - Travijata
• Crkvenjak, Šarone, Tamničar - Toska
• Benoa, Alsindor, Carinik - Boemi
• Kino - Adrijana Lekuvrer
• Don Bazilio, Oficir - Seviljski berberin
• Vojnik I („Saloma“)
• Besednik („Magična frula“)
• Uberto („Služavka gospodarica“)
• Pistol („Falstaf“)