Vesti

DRAMSKOJ UMETNICI LjILjANI BLAGOJEVIĆ URUČENA PRESTIŽNA NAGRADA „SERGEJ BONDARČUK“

12 oktobar 2012

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Ljiljana Blagojević ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Sergej Bondarčuk“ za izuzetan dorpinos svetskoj kinematografiji, a to prestižno priznanje joj je uručeno 8. oktobra na svečanosti u Moskvi.

Tom prilikom  održana je i retrospektiva filmova u kojima je priznata umetnica odigrala neke od svojih najznačajnijih uloga - Sjećaš li se Dolli Bell" (Dolly Bell),, "Večernja zvona" (Rosa), "Nož" (Rabija Osmanović) i "Sinovci" (Spasenija Katunac).
Ljiljana Blagojević je glumila u više od 50 filmova, među kojima su, pored pomenutih, "Boško Buha", "Veliki transport", "Miris dunja", "Tako se kalio čelik", "Lager Niš", "Zavet"..., a igrala je i u brojnim TV serijama.
U matičnom Narodnom pozorištu i na drugim scenama ostvarila je više od 60 pozorišnih uloga, između ostalog, u predstavama "Galeb", "Zlostavljanje", "Janez", "Virus", "Baš bunar", "Pobratim", "Prljave ruke, "Velika drama", "Zečji nasip", "Ženidba", "Vojna tajna"...
Za svoj rad dobila je najznačajnije nagrade na ovim prostorima i šire, kao što su „Carica Teodora“, Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević", Nagrada „Joakim Vujić“, „Zlatni beočug“ za trajni doprinos u kulturi, „Zlatni vitez“, Nagrada „Žanka Stokić“...
Redovni je profesor i osnivač Odseka za pozorišnu i filmsku umetnost na Slobomir P. univerzitetu u Bijeljini.
Bondarčuk (1920-1994) je bio ugledni ruski glumac i reditelj, a svetsku slavu stekao je rolom Pjera Bezuhova u filmu „Rat i mir“ po romanu Lava Tolstoja, koji je u originalnoj verziji trajao više od deset sati.
Publici na prostoru nekadašnje Jugoslavije ostao je u sećanju po ulozi Ivana Martina u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“.
M.B.

Biografiju Ljiljane Blagojević možete pogledati OVDE