Vesti

JOVANU TARBUKU NAGRADA ZA NAJBOLjI POZORIŠNI PLAKAT NA BIJENALU U VARAŽDINU

14 novembar 2011

Dizajner Narodnog pozorišta u Beogradu Jovan Tarbuk, dobio je nagradu za najbolji pozorišni plakat na Drugom bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu.

Tarbuk je nagradu osvojio za plakat predstave “Bizarno”, po tekstu Željka Hubača, u režiji Petra Kaukova i izvođenju glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.  
Nagrađeni rad biće sastavni deo izložbe koja će 19. novembra u 12 sati biti otvorena u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Tarbuk zadnjih godina postiže značajne društvene i stručne rezultate u delatnostima kao što su grafički dizajn i dizajn plakata. Godinama osvaja priznanja na domaćim festivalima, kao što su Izložba pozorišnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu i Izložba pozorišnog plakata u okviru festival Joakim Vujić u Kragujevcu. Takođe, bio je jedan od finalista ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja “Hiiibrand” ,za najbolji logo u 2010. godini, održanog u Kini, na kojem je učestvovalo više od  4000 radova iz celog sveta. Tarbuk priprema svoju prvu samostalnu izložbu koja će uskoro biti otvorena u Beogradu.
Na Prvom bijenalu održanom 2009. učestvovala su samo pozorišta iz Hrvatske. Pobednik je bio hrvatski dizajner Vanja Cuculić iz Zagreba s plakatom “San Ivanjske noći” za pozorište “Gavela”. Ove godine, poziv je usledio autorima iz celog regiona.
M.B.