Vesti

"KONSTANTIN" SA USPEHOM IZVEDEN U NIŠU, SLEDI BEOGRADSKA PREMIJERA 4. MARTA

27 februar 2013

Niška premijera istorijske drame Dejana Stojiljkovića "Konstantin" u režiji Juga Radivojevića, održana je veoma uspešno u sredu 27. februara u Narodnom pozorištu, na dan rođenja tog rimskog imperatora.

Predstava u kojoj igraju glumci iz osam srpskih pozorišta, urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša i beogradskog Nacionalnog teatra, a izvedena je u okviru obeležavanja jubileja - 17. vekova od donošenja Milanskog edikta.
Domaćin večeri bio je ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, a među gostima su bili supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić, savetnik predsednika Srbije Radoslav Lale Pavlović, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i predstavnici političkog i javnog života Niša i Nišavskog okruga.
Rimskog cara Konstantina rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, igrao je u mladim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić.
U velikom glumačkom ansamblu bili su i Mirko Babić (Konstancije Hlor - otac), Snežana Petrović (Konstantinova majka), Tamara Dragičević (Konstantinova druga supruga, carica), Miloš Cvetković (nepoznati vojnik, navodno sin Konstantinovog druga iz detinjstva), Suzana Lukić (Robinja, hrišćanka), Igor Damnjanović (Helvije), Dejan Tončić (Dalmacije), Dejan Cicmilović (Galerije), Aleksandar Marinković (Dimitrije), Dragan Boža Marjanović (Dioklecijanov tribun u Solunu), Miroslav Jović (Konstantinov suvladar i muž njegove sestre), Aleksandar Mihailović (Konstantinov biograf, panegiričar na dvoru), Milutin Vešković (Kvestor Konstantinovog dvora), Dragiša Veljković (Konstantinov lekar), Dimitrije Ilić (Robovlasnik), Danilo Petrović (Legionar), Mladen Milojković (Tit), Marijan Todorović (Soterid), Dragoslav Savić (Decim), Miroljub Nedović (Konstantinov pisar)...
Dramaturg je Ivan Velisavljević, adaptaciju teksta uradio je Spasoje Ž. Milovanović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi su Bojana Nikitović i Stefan Savković, a kompozitor Vladimir Pejković.
Radnja počinje u proleće 337. godine u vojnom logoru blizu Nikomedije u vreme imperatorovog pohoda na Persiju. Teško bolestan i svestan da mu se bliži kraj, Konstantin se ispoveda Scipionu, sinu svog prijatelja iz detinjstva...
Beogradska premijera biće održana u ponedeljak 4. marta u 19,30 časova na Velikoj sceni.
M.B.

Izveštaj sa konferenciji za novinare održane 22. januara u Muzeju Narodnog pozorišta možete pročitati OVDE