Vesti

MINISTAR PREDRAG MARKOVIĆ OBIŠAO RADOVE NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

25 oktobar 2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, koji je u utorak 25. oktobra obišao radove na Sceni Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo njihovim tempom i kvalitetom.

- Mi ne ispunjavamo želje uprave Narodnog pozorišta, ali sa velikim zadovoljstvom i uz napor mnogih, ispunjavamo potrebe. Jasna je bila potreba za hitnu adaptaciju ove scene, a za to su postojali brojni razlozi – rekao je on u susretu sa novinarima i naglasio da mu je posebno drago što će napokon i gledaoci sa posebnim potrebama biti u prilici da na adekvatan način, lako i dostupno, gledaju predstave na toj sceni.
- Posao ministra je da bude servis ustanova kulture, da podnosi izveštaj o novcu građana i da pokazuje stvarne rezultate. Naravno, da biste imali rezultate, bilo je neophodno prvo izdvojiti određena finansijska sredstava, a reč je o cifri od 21.959.218 dinara – rekao je ministar.
On je napomenuo da je u međuvremenu za dodatne radove u Narodnom pozorištu, rebalansom budžeta, izdvojeno još 16 miliona dinara, što ukupno, u ovoj godini, iznosi 37.959.218. dinara.  
Prema njegovim rečima, ta sredstva biće adekvatno utrošena na sve ono što je neophodno da se uradi kako bi se podigao kvalitet rada i gledanja u Narodnom pozorištu.
- Kada nešto radite, kada oko toga ne pravite marketing, nego dajete rezultate, onda lako i brzo obezbeđujete partnere. Tada shvatite da je u stvari za ovako efikasan završetak bio neophodan ne samo novac, nego i nešto što je često važnije, a to je efikasnost i stručnost partnera. Moramo svi da se naučimo da iz toga što imamo, a nemamo dovoljno, nađemo način da sarađujemo i što pre postignemo rezultate. Pravi rezultat svega ovoga biće uživanje koje će nam, nadam se, Narodno pozorište u ovom prostoru prirediti već 22. novembra – naglasio je Marković.  
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović podsetio je da su radovi na faznoj rekonstrukciji pozorišta, uz saglasnost resornog ministarstva, počeli pre godinu i po dana. Urađeno je 36 krovnih prozora, zatim hidroizolacija krova, nove rashladne kule, više manjih poslova unutar kuće, takođe je otvoren Muzej Narodnog pozorišta, a scena "Raša Plaović" je centralna ovogodišnja investicija.  
- Sve vreme imali smo veoma ozbiljnu podršku države odnosno Ministarstva kulture na čemu im zaista zahvaljujem jer su nas, čak bih rekao, i mimo mogućnosti uspeli da isprate – rekao je Đurović i napomenuo da bi sve te radove bilo mnogo teže realizovati, da Kuća nije imala i ogromnu pomoć prijatelja - donatora među kojima su arhitekte Slobodan Drinjaković i Milan Pališaški, kao i Saobraćajni institut CIP.
On je izrazio očekivanje da će ministarstvo i ubuduće „pratiti želje Narodnog pozorišta“ i naglasio da će se „svaki dinar u ovoj Kući i u ovoj rekonstrukciji racionalno iskoristi na dobrobit publike i zaposlenih u Narodnom pozorištu“. Đurović je napomenuo da se dva toaleta, u okviru Scene „Raša Plaović“, koja će biti prilagođena osobama sa posebnim potrebama, rade u saradnji sa fondacijom „Telenor“.
- Cela adaptacija i sve što je do sada urađeno, rađeno je u skladu sa zakonom. Za rekonstrukciju ove scene i kapitalno održavanje u ovoj godini dobili smo i još ćemo dobiti ukupno 37.959.218 dinara. Adaptacija scene koštaće oko 25 miliona, dok će ostatak sredstava biti uložen u kapitalna održavanja u Kući – precizirao je Đurović. On je objasnio da će od tog novca u narednom periodu uslediti sređivanje baletskog poda u sali za probe, osavremenjavanje biblioteke za čitaće probe, nabavka novih scenskih zavesa i ozvučenja.
Upravnik Narodnog pozorišta je napomenuo da bi tokom sledeće godine, ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava, trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji Velike scene koji bi obuhvatili sređivanje enterijera, zamenu vrata i renoviranje 17 toaleta koji su, kako je naglasio, u veoma lošem stanju i nisu dostojni Nacionalnog teatra.
- Uveren sam da ćemo i za to imati podršku države shodno realnim mogućnostima, a verujem da će i naši prijatelji i dalje biti uz nas – dodao je Đurović.
U ime CIP –a, arhitekta Vojislav Mirković je rekao da zaposleni u tom institutu uvek teže da ispoštuju dogovorene rokove i napomenuo da „za sada sve teče po planu“.
Drinjaković je najavio da će sala sa 295 sedišta imati povećan komoditet, dok će vizura gledališta, na kojoj više neće biti takozvanih „slepih mesta“, biti znatno poboljšana.
Galerije će dobiti zakošenje u odnosu na binski prostor, a sama bina, u vertikalnom smislu, biće pokretljiva, u rasponu od 20 centimetara do metar i po, tako da može da se prilagođava zahtevima predstave.
Pre otvaranja za publiku 22. novembra, scena bi trebalo da bude u funkciji za glumačke probe, kako se planira, od 14. novembra.
Adaptacija je počela 7. oktobra.
M.B.