Vesti

Mono-opera „Dnevnik jednog ludaka“, u izvođenju Ozrena Grabarića, 18. novembra na Sceni „Raša Plaović“

7 novembar 2017

Jedan od najboljih hrvatskih glumaca srednje generacije Ozren Grabarić gostovaće u subotu 18. novembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ sa mono-operom „Dnevnik jednog ludaka“, urađenoj po kratkoj priči Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Marijana Nećaka, koji je i autor muzike i scenografije.

Predstava, u produkciji Moving Music Theatra iz Bitole, premijerno je izvedena u tom makedonskom gradu 10. juna 2015. godine.

Gogoljevo delo je jedan od najranijih detaljnih prikaza šizofrenije, nastao mnogo ranije nego što je bolest dobila svoje mesto i ime u medicini.

Gogoljeva pripovetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kome pojedinac pokušava da pronađe smisao sopstvenog postojanja, društvenog položaja i vlastitog identiteta. Na lucida način, kroz literarno perfektne, medicinski uverljive i pesnički opojne opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podseća nas da smo svi mi, zapravo, u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću.

Koja je stvarnost stvarnija? Ona koju čitamo u novinama, ona koju gledamo u svojoj neposrednoj blizini ili ona u nama? U sve izraženojoj borbi između istoka i zapada, levog i desnog, verskog i ateističkog poimanja sveta, svako se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud.

Maestralni Grabarić je za ulogu u ovom kamernom spektaklu, u trajanju od sat vremena, koji kroz muziku, video i dramsko izvođenje istražuje izvitoperenu percepciju sveta jednog činovnika kojeg društvo marginalizuje i otpisuje kao nepoželjnog, osvojio više nagrada na raznim festivalima u regionu.

Prošle godine, na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, pripala mu je Nagrada za najboljeg glumca i Nagrada “Mediteran” za najbolje glumačo izvođenje, dok je Nećak nagrađen za najbolju muziku.

Na 18. Međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli predstava je dobila Nagradu publike za najbolju monodramu.

Žiri 43. Međunarodnog festivala alternativnog i novog teatra Infant u Novom Sadu dodelio je „Dnevniku jednog ludaka“  Nagradu za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, u Puli, na 22. Međunarodnom kazališnom festivalu PUF, predstava je osvojila Nagradu „Kaplja“ za pojedinačno ili grupno ostvarenje, a u Tivtu, Gran Pri za najbolju predstavu 11-tog Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Uspesi se ređaju i u ovoj godini – zagrebački glumac, član Dramskog kazališta „Gavela“, letos je trijumfovao na 42. Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu osvojivši Zlatnu kolajnu žirija za najbolju monodramu „Maja Dimitrijević“ i Zlatnu medalju publike, a nedavno, na 5. Be:femon-u u Bečeju, „Dnevnik jednog ludaka“ proglašen je za najbolju monodramu.
M.B.

Galerija