Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE JADRANKE JOVANOVIĆ NA SVEČANOM KONCERTU U TORINU

4 novembar 2015

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović gostovala je 1. novembra sa velikim uspehom na svečanom koncertu u Torinu održanom povodom godišnjice rođenja čuvenog italijanskog sveštenika, učitelja i pisca San Giovannia Bosca.
Naša primadona nastupila je u izuzetno uspešnom izvođenju Mocartovog “Rekvijema” u prelepoj crkvi San Giovanni Evangelista.
Mecosopran Jovanović predstavila se zajedno sa solistima  O. Mercurio, R. Berruto i M.di Stefano, uz dva združena Hora "Il Castello di Rivoli" i "Euphone" i pratnju Simfonijskog orkestra "Armonia" iz Torina kojim je dirigovao maestro Giuseppe Dellavalle.
Na zahtev publike, koja je do poslednjeg mesta ispunila gledalište, ponovljena je čuvena "Lacrimosa".
Koncert je održan u okviru velike manifestacije obeležavanja 200 godišnjice od rođenja slavnog italijanskog sveštenika, učitelja i pisca San Giovannia Bosca (1815-2015) zvanog "Otac i učitelj omladine".
Bosco je posebno bio poznat po tome što je svoj život posvetio vaspitanju i obrazovanju dece ulice, razvijajući nastavnu metodu zasnovanu na ljubavi, a ne na kazni.
Deo prihoda sa ovog koncerta biće usmeren za pomoć izbeglicama.
Mocart komponuje “Rekvijem” 1791. godine u Beču po anonimnoj porudžbini grofa Franca fon Valzega koji je na taj način želeo da obeleži godišnjicu smrti svoje žene.
„Lacrimosa“ je deo “Rekvijema” i dolazi skoro na kraju dela.
Genijalni austrijski kompozitor i pijanista, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih autora klasične muzike, nije uspeo da dovrši ovo svoje remek-delo zbog smrti koja je nastupila 5. decembra iste godine. “Rekvijem” je dovršio njegov učenik Franc Ksaver Zismajer.
M.B.