Vesti

„Odin teatar“ iz Danske 27. juna gostuje na Sceni „Raša Plaović“ s predstavom „Cveće za Torgera“

10 jun 2021

Povodom 30 godina postojanja „Dah teatra“, 27. juna na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) gostovaće „Odin teatar“ iz Danske s predstavom „Cveće za Torgera“,  u režiji i izvođenju Roberte Kareri. 

Komad, koji predstavlja omaž čuvenom glumcu Torgeru Vetalu, jednom od osnivača tog alternativnog danskog pozorišta, između ostalog, postavlja i pitanje može li tuga postati svetlost koja osvetljava nečiji put u životu?

Ova intrigantna predstava Roberte Kareri, životne i pozorišne partnerke čuvenog glumca Torgera, (premijerno izvedena 7. novembra prošle godine) govori o smislu života, posle gubitka drage osobe, koji ima dve dimenzije: tugu i zahvalnost.

„Radost koja mi je toliko godina ulepšavala život sa njim, sada blista kroz tugu i samim tim je čini posebnom. Ne postoji lek za tugu. Čovek mora da nauči da živi sa njom, kao sa hroničnom bolešću. Nisam više ista kakva sam bila pre Torgerove smrti i nikada neću biti. Ali još uvek sam u stanju da pevam i da se radujem, osećajući prisustvo njegovog odsustva koje stalno prati moje korake. Kaže se da umireš dva puta, drugi put kada si zaboravljen. Ne želim da Torger bude zaboravljen“, poručuje Roberta Kareri.

Predstava će biti izvedena u okviru poslednje večeri revijalnog festivala „Spajajući vekove“ kojim „Dah teatar“ obeležava značajan jubilej. 

Narodno pozorište, na ovaj način, pridružuje se proslavi tri decenije postojanja „Dah teatra”, osnovanog 1991. godine u Beogradu. 
 

Galerija