Vesti

OPERA „TRUBADUR“ 28. JUNA GOSTUJE NA LETNjOJ POZORNICI U NIŠKOJ TVRĐAVI

21 jun 2013

U okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće u petak 28. juna (21,00) na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sa Verdijevim "Trubadurom" u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

U podeli su Cvetilina Vasileva k. g. (Leonora), Stefano La Kola k.g. (Manriko), Dragana Del Monako (Acučena), Domeniko Balcani k.g. (Grof Luna), Nenad Jakovljević (Ferando), Darko Đorđević (Ruiz, Glasnik), Tatjana Mitić (Ines) i Aleksandar Tasić (Stari Ciganin). 
Za dirigentskim pultom biće Vahtang Mačavarijani (k.g.)
"Trubadur" je premijerno izveden 22. novembra 2001. godine.
M.B.

 

 

 

 

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 27. JUNA U MINISTARSTVU KULTURE
Opera Đuzepea Verdija "Trubadur" biće izvedena u petak uveče na letnjoj pozornici Niške tvrđave u okviru državnog programa obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, saopšteno je na konferenciji za novinare.
Operu će pred niškom publikom izvesti ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda pod dirigentskom palicom Vahtanga Mačavarijanija.
U glavnim muškim ulogama, zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, nastupiće dva italijanska umetnika, tenor Stefano la Kola u ulozi Manrika i bariton Domeniko Balcani u ulozi grofa Lune.
Kako je novinarima u Ministarstvu kulture rekla direktorka Instituta Sira Miori, u 2013. godini dva važna događaja povezuju Srbiju i Italiju koje gaje i neguju izuzetne veze.
Prvi događaj je obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta koji je doprineo verskoj toleranciji na čemu počiva i Evropska unija.
Drugi događaj koji vezuje dve zemlje je 200 godina od rođenja Verdija koji je drag ne samo Italijanima već i celom svetu i koji je u Milanskoj skali propovedao bratstvo među ljudima.
Iz te saradnje Ambasade Italije i Ministarstva kulture Srbije, izvedena je njegova "Aida" u Viminacijumu i sutra će biti izveden "Trubadur" u Nišu, rekla je Miori.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić poručio je da će sutrašnje izvođenje "Trubadura" biti praznik za oči i uši i da će publika moći da uživa u umetničkom nivou i mogućnostima ansambla Narodnog pozorišta.
Savić je ocenio da je proslavom Milanskog edikta Srbija poslala drugačiju sliku u svet, kao o novom kulturnom mestu na mapi ovog regiona a "posledice"obeležavanja Edikta osećaće se decenijama unapred.
Programski direktor projekta Milanski edikt Radoslav Pavlović smatra da je projekat, iako su ostala još dva programa u septembru i oktobru, uspeo i da je u svet otišla slika sposobne, talentovane Srbije.
On je rekao i da bi sredinom oktobra u Vatikan trebalo da ode izložba "Konstantin veliki" koja je otvorena u Viminacijumu i koja iduće sedmice stiže u Beograd a onda i sredinom septembra u Niš.
Pavlović, koji je i savetnik predsednika Srbije za kulturu, rekao je da posle obeležavanja Milanskog edikta sledi cetvorogodišnji projekat obeležavanja početka Prvog svetskog rata koji se radi sa brojnim institucijama iz inostranstva.
Direktor projekta Milanski edikt Slavica Trifunović rekla je da je budžet za sutrašnju predstavu četiri miliona dinara, od čega je dva miliona i 300.000 dala ambasada Italije preko banke Inteze, a ostatak Ministarstvo kulture i informisanja iz budžeta za Milanski edikt.
Na sutrašnjem izvođenju "Trubadura" očekuje se prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnika diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Republike.