Vesti

OPERA "TRUBADUR" IZVEDENA NA LETNjOJ POZORNICI U NIŠKOJ TVRĐAVI

28 jun 2013

U okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je u petak 28. juna na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sa Verdijevim "Trubadurom" u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Izvođenju ove čuvene opere u četiri čina prisustvovali su predstavnici grada Niša, diplomatski kor i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.
Domaćin svečanosti u Nišu bio je Njegova ekselencija - ambasador Republike Italije u Beogradu Đuzepe Manco.
U ulozi Leonore nastupila je ugledna gošća iz Bugarske - sopran Cvetelina Vasileva, dok je lik Acučene dočarala primadona Dragana del Monako. Zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Nišlije su imale priliku da uživo čuju i dvojicu italijanskih operskih zvezda – tenora Stefana la Kola koji je pevao rolu trubadura Manrika i baritona Domenika Balcanija koji je nastupio u ulozi grofa Lune.
U podeli su bili i Nenad Jakovljević (Ferando), Darko Đorđević (Ruiz, Glasnik), Tatjana Mitić (Ines) i Aleksandar Tasić (Stari Ciganin).
Gost u ovoj predstavi, koja je premijerno izvedena 22. novembra 2001. godine, bio je i priznati belgijski dirigent Vahtang Mačavarijani, rođen 1951. u Gruziji.
Publika na prepunoj Letnjoj pozornici svoje neskriveno zadovoljstvo prema njemu, kao i brojnoj umetničkoj ekipi u kojoj su, osim solista, bili i članovi Hora i Orkestra Narodnog pozorišta, potvrdila je na kraju predstave gromoglasnim aplauzom.
Opera „Trubadur“, praizvedena 19. januara 1853. godine, jedno je od najuspešnijih dela čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepa Verdija od čijeg se rođenja ove godine navršava dva veka.
U izjavi za medije, posle završetka predstave, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić ocenio je ovaj nastup kao veoma uspešan.
- Utisci su predivni. Veoma mi je drago da je moj utisak identičan sa utiskom ovih 4000 ljudi koji su večeras u Nišu gledali "Trubadura". To znači da smo, zaista, potigli pun pogodak. Milanski edikt kao manifestacija, naročito u Nišu i u ovom regionu, je ostavio odličan trag i ja verujem da je to jedan zalog za budućnost, i kulturnu i svaku drugu, a koju ćemo tek osetiti i baštiniti u budućnosti - kazao je Savić.
On je za jesen najavio još jedan veliki  događaj  koji priprema Narodno pozorište u Beogradu - svetsku premijeru opere "In hok signo" koja će 8. i 10. oktobra biti održana u Sava centru.
Ta predstava je posvećena Konstantinu i njena premijera, ujedno, će označiti i završetak proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edika.
M.B.

Slike sa ovog događaja možete pogledati OVDE