Vesti

OPERSKA DIVA MILKA STOJANOVIĆ UVRŠTENA U LEKSIKON SVETSKE ELITE

28 avgust 2012

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u penziji Milka Stojanović našla se među stotinu najvećih profesionalaca 2012. godine, a njeno ime je na ovu svoju prestižnu listu uvrstio Internacionalni biografski centar iz Kembridža.

U saopštenju tog britanskog centra koji ima status vodećeg svetskog izdavača biografskih priručnika i „leksikona elite“, među kojima je više od 20 knjiga „Ko je ko“ sa 132 izdanja, navodi se da „nosilac ovog priznanja može biti uveren da je obezbedio sigurno mesto u istoriji“.
Dramski sopran Milka Stojanović, kao 22-godišnjakinja, debitovala je u ulozi Amelije (Verdijev "Bal pod maskama"). Njena mentorka, jedna od najbrilijantnijih diva 20. veka Zinka Milanov Kunc, podržala ju je u umetničkom izgrađivanju. Svetskoj publici pokazala se 60-ih, kada je nekoliko godina bila angažovana u milanskoj Skali i Metropolitenu, rame uz rame sa gigantima poput Franka Korelija, Maria del Monaka, Nikolaja Gede, Karla Bergoncija, kasnije Pavarotija, Dominga... Karijeru je nastavila u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu. Pevala je glavne uloge u srpskim premijerama "Nabuka", "Atile", "Norme"... Njen doprinos svetskom operskom izvođaštvu i dalje se pamti. Među brojnim nagradama i priznanjima koje su obeležile više od pola veka njene blistave karijere, nalazi se i nagrada "Golden Voice" njujorškog časopisa "Opera News", kojom je pre nekoliko godina izabrana u četiri najlepša glasa 20. veka.
M.B.