Vesti

PESNIK LjUBIVOJE RŠUMOVIĆ GOST “ŠKOLSKOG ČASA” 28.03. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

26 mart 2012

Gost ciklusa “Školski čas”, koji će se održati u sredu 28. marta u 11 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće pesnik Ljubivoje Ršumović.

Program je osmišljen kao druženje dece i svih zainteresovanih sa poznatim ličnostima iz sveta kulture.
Tokom trajanja programa, posetioci imaju priliku da saznaju razne zanimljivosti vezane za gosta i njegovu karijeru.
Posetioci mogu postavljati pitanja gostu „Školskog časa“, fotografisati se sa njim, ili dobiti fotografiju sa njegovim potpisom.
Moderator programa je dramaturg Željko Hubač, a u publici će biti đaci Osnovnih škola "Kralj Petar Prvi" i „Drinka Pavlović“, kao i desetak učenika Zemunske gimnazije.
Ršumović je rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu, na grupi za komparativnu književnost.
Rano je počeo da piše, još kao osnovac u Ljubišu. Prve pesme objavio je kao gimnazijalac, 1957. godine, prvo u užičkim Vestima, a zatim u Književnim novinama.    
Godine 1965. zaposlio se u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu. Svoj literarni rad uspešno je ugradio u emisije “Utorak veče – ma šta mi reče”, “Subotom u dva”, “Veseli utorak”. U tim programima primenio je „dokumentarnu poetiku“, koju je usvojio od Zmaja i Duška Radovića i pedagošku doktrinu Džona Loka: „Što pre dete smatraš čovekom – pre će čovek i postati!“ Godine 1968. počeo je sa radom u televiziji i snimao je poznate serije: “Dvogled”, “Hiljadu zašto” i “Hajde da rastemo”. Kao televizijski poslenik napisao je, režirao i snimio više od šest stotina emisija. Jedna od najpopularnijih serija za decu “Fazoni i fore” imala je 142 epizode.     
Pored programa za decu uradio je i nekoliko serija dokumentarnih programa.
Objavio je 72 knjige, uglavnom za decu.
Dobitnik je književnih nagrada kao što su “Neven”, “Brankova nagrada”, “Oktobarska nagrada grada Beograda”, “Goranova plaketa”, “Vukova nagrada”...
Dobitnik je i dve zapažene međunarodne nagrade: nagrada Pulja u Bariju, za celokupno stvaralaštvo za decu i nagrada UNESKO-a za “Bukvar dečjih prava” na svetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.
Njegova dela prevedena su na više stranih jezika.
Autor je tri udžbenika za osnovnu školu.
Od 1986. do 2002. bio je direktor pozorišta Boško Buha. Predsednik je Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i jedan od osnivača i član Upravnog odbora Zadužbine Dositeja Obradovića.
Jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji Prijatelji dece Srbije, u kojoj je aktuelni predsednik Skupštine.
M.B.