Vesti

POLAGANjE POSMRTNIH OSTATAKA MIROSLAVA ČANGALOVIĆA 3. MAJA NA NOVOM GROBLjU

27 april 2012

Obred prenosa i polaganja posmrtnih ostataka velikana Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Miroslava Čangalovića, biće obavljen 3 maja u 11,30 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Na ovaj način, Nacionalni teatar se barem delimično odužuje Miroslavu Čangaloviću za njegov veliki doprinos afirmaciji srpske kulture u svetu.
Čangalović je rođen 18. februara 1921. godine u Glamoču, od oca Mihajla i majke Anastasije. Već u ranoj mladosti odlazi iz rodnog grada u Beograd, gde je od 1946. do 1954. godine učio pevanje kod poznate operske pevačice i vokalnog pedagoga Zdenke Zikove. Čangalovićev operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima nalaze se uloge Borisa Godunova, iz istoimene opere Musorgskog, i Dosifeja, iz opere „Hovanščina“, istog kompozitora. Mnogi muzički kritičari smatraju ga, posle Šaljapina, najboljim Borisom Godunovim. Čangalović je ostvario nezaboravne role i kao Don Kihot (Masneov „Don Kihot“), Končak i Galicki (Borodinov „Knez Igor“), Mefisto (Gunoov „Faust“), Filip Drugi (Verdijev „Don Karlos“), Figaro (Mocartova „Figarova ženidba“), Kučobej („Mazepa“ Čajkovskog), Ivan Grozni („Pskovitjanka“ Rimskog Korsakova), Mitke (Konjovićeva „Koštana“)...
Njegov koncertni repertoar je obuhvatao ukupno 520 kompozicija, i to solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, čiji je veliki deo sačinjavalo premijerno izvođenje mnogih dela jugoslovenskih kompozitora. Koncertna karijera Čangalovića trajala je više od 40 godina i sastavljena je od oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i oko 160 koncerata širom sveta.
Čangalović je preminuo 1. oktobra 1999. godine u Beogradu.
M.B.