Vesti

PREDSTAVA „MALI BRAČNI ZLOČINI“ IZVEDENA JUBILARNI STOTI PUT

10 april 2016

Predstava „Mali bračni zločini“, po tekstu Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda, izvedena je 10. aprila na Sceni „Raša Plaović“, jubilarni 100. put.
Savremeni francuski pisac Šmit u ovoj „velikoj aferi života udvoje” u centar posmatranja postavlja modernog muškarca i ženu – Žila (Boris Pingović) i Liz (Nela Mihailović), razotkrivajući splet staromodnih i savremenih elemenata njihovih emotivnih i fizičkih odnosa.
Zaplet komada, u prevodu Stanice Lazarević, nastaje u trenutku kada Liz, saznavši da joj suprug ima amneziju, pokušava da iskoristi tu situaciju tako što nastoji da ga ubedi u nešto što se zapravo nije ni desilo.
Njih dvoje, ogrezli u banalnosti svakodnevice, suočeni sa sopstvenom promašenošću davno zamrlih strasti, međusobno se kinje i zlostavljaju – u ime ljubavi. Sa druge strane, dirljivo je kako za tom istom ljubavlju očajnički čeznu...
Dramaturg je Željko Hubač, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
Predstava je premijerno izvedena 16. aprila 2011. godine na Sceni „Raša Plaović“.
Na matičnoj sceni i gostovanjima, „Male bračne zločine“ je videlo više od 19.000 gledalaca.
Na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, održanom u decembru prošle godine u Istočnom Sarajevu, Nela Mihailović je za ulogu Liz osvojila Nagrada za najbolju glumicu.
M.B.