Vesti

PREMIJERA JEDNOČINE OPERE ĐOVANIJA BATISTE PERGOLEZIJA „SLUŽAVKA GOSPODARICA“ 26. JUNA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

6 jun 2016

Premijera jednočine komične opere Đovanija Batiste Pergolezija „Služavka gospodarica“ u produkciji Operskog studija „Borislav Popović“, biće održana u nedelju 26. juna, u matine terminu (12,00) na Sceni „Raša Plaović.
U najpopularnijoj operi tog čuvenog i najznačajnijeg predstavnika muzičkog pokreta poznatog kao napolitanska opera bufo, uloge tumače sopran Sofija Pižurica (Serpina) i bas Mihailo Šljivić (Uberto).
Dirigent je Dijana Diskić, a reditelj Aleksandar Nikolić koji, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, podseća da je i ova predstava, kao i "Bastijen i Bastijena", urađena u okviru projekta „Opera u škole“ koji ima za cilj da, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku.
– Taj projekat, koji je osmislila v.d. direktora Opere Ana Zorana Brajović je i naša misija; očarati svim sredstvima što mlađu publiku i izgraditi je jednog dana u "veliku publiku" – ističe Nikolić koji je zimus, u periodu od decembra do februara, proveo u angažmanu u Engleskoj kraljevskoj operi Kovent Garden gde je, kako kaže, stekao brojna iskustva koja mu sada mnogo znače tokom rada na Pergolezijevoj operi.
- Najupečatljivije iskustvo mi je bilo organsko spajanje opere i baleta. Operska i baletska umetnost su se stapale putem medija glume i gradile izuzetno atraktivne scenske tvorevine. Takođe, uživanje u radu sa raznorodnim ansamblom iznedrilo je ideju o radu na operi-baletu. Logičan izbor za prvog saradnika, koreografa, bio je Aleksandar Ilić, solista Baleta Narodnog pozorišta i koreograf. Naša misija na rušenju granica između naše dve umetnosti se već pokazala uspešnom u operi "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića", a sličan humor i hvatanje u koštac sa najneprijatnijim životnim temama kroz lakrdiju, dosegli su svoj sadašnji vrhunac u "Don Đovaniju" kojeg smo nedavno, zajedno, postavili na scenu Nacionalnog teatra u Sarajevu. Dirigent opere „Služavka gospodarica“ je mlada i energična Dijana Diskić, sa kojom, zajedničkim snagama radimo na operskoj dramaturgiji i duhovitim scenskim rešenjima – kaže Nikolić.
Prema njegovim rečima, scenograf Miraš Vuksanović i kostimograf Katarina Grčić Nikolić su scenski veoma inteligentno razvili početne ideje i na najbolji mogući način doprineli da ovo duhovito scensko delo „približimo najmlađima, ali i ostaloj publici“.
- Naša ideja o operskoj umetnosti za mlade nije u uprošćavanju operskog predloška. Odabrali smo put potpunog obilja scenskih dešavanja i neprestanog intenzivnog intrigiranja percepcije naše ciljne grupe. Do tog zaključka smo došli zahvaljujući posmatranju i proučavanju repertoara za najmlađe u najrenomiranijim operskim kućama u Evropi. Želimo da se obratimo svima, na jeziku koji je, takođe, svima razumljiv, a to je, naravno, srpski. Ponavljam, cilj nam je očarati svim sredstvima što mlađu publiku i izgraditi je jednog dana u "veliku publiku". Naš ansambl je raznovrsan i brojan, a ja bih izdvojio tumače glavnih rola: prvakinju Opere Sofiju Pižuricu kao šarmantnu, inteligentnu i lukavu služavku Serpinu i mladog solistu Mihaila Šljivića, u ulozi Uberta, džangrizavog i duhovito antipatičnog neženje. Pižurica je u ulogama Norine, Suzane, Adine... već pokazala da je vrsni majstor komedije, dok je Šljivić, podjednako ubedljiv i odličan partner – smatra Nikolić.
U predstavi učestvuju i baletski igrači Jakša Filipovac, Vladimir Čubrilo, Tijana Malek, Katarina Stojković, Mila Stijak, Marija Vučenović i Franćeska Pivko.
Asistent kostimografa je Ružica Ristić.
M.B.