Vesti

PREMIJERA PERSLOVE OPERE "DIDONA I ENEJ" 21. JUNA NA VELIKOJ SCENI

19 jun 2013

Barokna opera Henrija Persla "Didona i Enej" biće premijereno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta na Svetski dan muzike, u petak 21. juna (20,00) u okviru osmog Festivala rane muzike.

Perslovu operu izvešće Barokni orkestar na istorijskim instrumentima, solisti i hor Barokne akademije koja se od 9. juna održava pod umetničkim vođstvom Marijane Mijanović i Predraga Goste.
Orkestrom i ansamblom više od 40 izvođača dirigovaće, kao u staro doba - sa čembala, Gosta, koji je i umetnički direktor i jedan od osnivača Festivala rane muzike.
Operu je režirao Saša Gabrić a kostime, scenografiju, rasvetu i logističku podršku dalo je Narodno pozorište u Beogradu, koje je svojim učešćem doprinelo da se po prvi put u Srbiji postavi barokna opera, na istorijskim instrumentima i interpretirana na barokni način.
Barokna opera, koja je danas sastavni deo repertoara svake ozbiljne operske kuće u svetu, ovim ulazi najzad i na scenu našeg grada i našeg Nacionalnog teatra, zahvaljujući Baroknoj akademiji, kao i  inicijati upravnika Narodnog pozorišta, dirigenta Dejana Savića, koji je osetio priliku da kroz saradnju omogući našoj publici na Velikoj sceni nešto što je retko, lepo neuobičajeno, ali itekako potrebno.
Za temu je izabrana “Didona i Enej”, koju je poznati engleski kompozitor Henri Persl iskomponovao pre skoro 350 godina. Uz fantastičan tim mladih talentovanih pevača, ovo scensko izvođenje pružiće priliku našim sugrađanima ne samo da uživaju u divnoj muzici, nego i da se upoznaju sa baroknim stilom, koji se znatno razlikuje od onog uobičajenog.
Naime, u doba baroka, koristili su se instrumenti koji se bitno razlikuju od današnjih - u pitanju su viola da gamba, lauta, teorba, čembalo, orgulje, kao i barokne violine, viole i violončela sa crevnim (a ne metalnim) žicama, uz gudala koja su znatno kraća od današnjih, i specijalnu tehniku sviranja (sa manje vibrata...).
U podeli su Dragana Popović (Didona), Mihailo Šljivić (Enej), Vesna Marković (Belinda), Aleksandra Alivojvodić (Druga žena), Bojan Bulatović (Čarobnica), Vanja Trajković (Prva veštica), Dragana Radovanović (Druga veštica) i Sreten Manojlović (Prvi mornar).
M.B.