Vesti

PREMIJERA OPERE „SESTRA ANĐELIKA“ ĐAKOMA PUČINIJA 6. JUNA NA VELIKOJ SCENI

28 maj 2012

Jednočina opera Đakoma Pučinija “Sestra Anđelika”, u režiji Ivane Dragutinović Maričić i izvođenju članova Operskog studija “Borislav Popović”, biće premijerno izvedena u sredu 6. juna (19,00) na Velikoj sceni, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta.

Šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da će na taj način biti zaokružen Pučinijev Triptih, koji, pored “Sestre Anđelike”, čine Plašt” i „Đani Skiki”.
Ona je podsetila da je “Plašt”, takođe u izvođenju članova Operskog studija, premijerno izveden 12. februara prošle godine, dok je “Đani Skiki”, u kojem učestvuju solisti Opere Narodnog pozorišta, obnovljen 2005. godine i od tada se nalazi na redovnom repertoaru.
Lik Sestre Anđelike tumačiće u alternaciji Slađana Pavlović, Dušica Vucelja i Biljana Menda, a u podeli su i Ljubca Vraneš, Alisa Popović, Evgenija Jeremić, Ana Petrović, Biljana Soldo, Nataša Tasić Knežević, Anastasija Minjević, Marija Mitić Vasić, Vanja Mihajlović, Tamara Pjević, Dejan Mraković, Svetlana Ćisalov, Maksim Pupavac i Marijana Šovran.
U predstavi će učestvovati Orkestar (koncertmajstor Edit Makedonska) i 20 članica Hora (dirigent Đorđe Stanković) Narodnog pozorišta u Beogradu.  
Vršilac dužnosti direktora Opere Đorđe Pavlović najavio je mogućnost da Pučinijev Triptih, već od sledeće sezone, u integralnom izvođenju, bude sastavni deo operskog repertoara Narodnog pozorišta.
- Verujem da su mladi umetnici tokom proba imali priliku da dosta toga nauče od naših eminentnih umetnika, profesorke Radmile Bakočević i  maestra Dejana Savića. Uveren sam da će se rezultati toga rada videti i da će publika uživati na oba izvođenja, premijeri 6. juna i na prvoj reprizi dan kasnije. Nadam se da predstava u novoj sezoni imati više termina, bez obzira da li se bude izvodila samostalno, kao Diptih ili, kao što sam već rekao, u okviru Triptiha – istakao je Pavlović.
Primadona Radmila Bakočević koja od januara 2010. godine, zajedno sa Dejanom Savićem, veoma uspešno rukovodi Operskim studijom „Borislav Popović”,  kazala je da joj je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa tim mladim i talentovanim ljudima.
Ona je naglasila da je kao pedagog “imala veliku odgovornost” zato što su uloge u “Sestri Anđeliki” veoma zahtevne, a naročito naslovna.
- Kad sam videla da devojke, posle nekoliko proba, zvuče vrlo sveže, shvatila sam da su one na pravom putu i da, bez obzira koliko su uloge teške, neće imati nikakvih vokalnih problema – rekla je gospođa Bakočević.
Savić je podsetio da je “Sestra Anđelika” jedno od kasnijih Pučinijevih dela, “zrelo i ozbiljno, sa veoma zahtevnom partiturom”.
- Bilo je mnogo argumenata koji su govorili u prilog tome da se ovo delo postavi na scenu. To je, između ostalog, idealna predstava za matine – rekao je Savić.
Rediteljka Dragutinović Maričić je kazala da joj je tokom proba bilo interesantno da pronađe “kopču između te tri predstave, te tri jednočinke, koje su toliko različite”.
Ona je naglasila da se nada da će “Sestra Anđelika”, sa svojom božanstvenom i poetičnom muzikom, a potom i snažnim scenskim izvođenjem, osvojiti srca publike.
Dragutinović Maričić je dodala da je izuzetno ponosna na ceo ansambl i na činjenicu da su svi skupa, u veoma kratkom vremenskom roku, preciznim i ozbiljnim radom, uspeli da postignu mnogo.
Slađana Pavlović, koja će na premijeri tumačiti naslovnu ulogu, rekla je da se trudila da tokom proba “kao strastvena Anđelika” unosi harmoniju u rad sa svojim, kako je istakla, divnim koleginicama.
Ona se zahvalila Radmili Bakočević, Dejanu Saviću i Ivani Dragutinović Maričić na uspešnoj saradnji i naglasila da sa nestrpljenjem iščekuje susret sa publikom.
Kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a scenografiju Miraš Vuksanović.
Svetska premijera Pučinijevog Triptiha održana je 14. decembra 1918. godine u Metropoliten operi u Njujorku.  
M.B.