Vesti

Preminuo je Dejan Mijač, jedan od naših najvećih pozorišnih reditelja

5 april 2022

Danas je u 87. godini preminuo jedan od naših najznačajnijih i najvećih pozorišnih reditelja, profesor i akademik Dejan Mijač.

Rođen je u 17. aprila 1934. Bijeljini, režirao je na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Zvezdara teatra, Pozorišta Boško Buha, Narodnih pozorišta u Beogradu, Nišu, Somboru, Sarajevu, Tuzili, Beogradskog dramskog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta Jazavac, HNK Split, HNK Rijeka...

Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine, a od 1978. vodio je i klasu glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Diplomirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost 1957. godine u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Diplomsku predstavu „Plug i zvezde“ postavio je na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli, gde je dobio prvi angažman.

U karijeri dugoj više od šest decenija, Mijač je režirao domaća i svetska klasična dramska dela, uspostavljajući nove standarde u pozorištu, uvodeći moderna tumačenja klasike i otvarajući i otkrivajući nove perspektive u savremenim dramskim tekstovima.

Bio je dobitnik brojnih nagrada i umetničkih priznanja, uključujući osam Sterijinih nagrada i Sterijine nagrade za zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

U novembru 2021. postao je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).