Vesti

Preminuo poznati srpski glumac Ivan Bekjarev (1946-2020)

16 novembar 2020

Poznati srpski glumac Ivan Bekjarev, koji je tokom bogate karijere odigrao više od 150 pozorišnih uloga, snimio preko 50 filmova i nastupao u našim brojnim televizijskim serijama, preminuo je 16. novembra u Beogradu u 75. godini. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu s velikim uspehom je igrao u predstavama “Pobratim” (Jordan) po tekstu Novice Savića i  režiji Bore Grigorovića, kao i “Sabirnom centru” (Doktor Katić - u alternaciji sa Predragom Tasovcem) koji je po istoimenom komadu Dušana Kovačevića režirao Božidar Đurović. 
 
Bekajrev je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih glumaca, koji se ogledao sa podjednakim uspehom u svim žanrovima. 

Rođen je u Beogradu 1946. godine, a završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem.

Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu Bokseri idu u raj 1967. godine.

Ipak, najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u “Boljem životu" i Boška Despotovića u "Srećnim ljudima".

Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u "Otpisanima" i njegovoj poznatoj uzričici u njoj, kao i po ulogama u serijama "Kraj dinastije Obrenović", "Gorki plodovi", "Više od igre".

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji "Banjica" 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom svoje duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za 33 godine provedene u njemu odigrao je 60 uloga.

Iako je glumačkim stažom bio veoma vezan za Jugoslovensko dramsko, Bekjarev je gostovao u brojnim drugim pozorištima u Beogradu i Srbiji.

Osim bogate TV i pozorišne karijere, snimio je više od 50 filmova.

Obreo se i kao voditelj, a 1970. godine rekao je prvo "Dobar dan" na novom Studiju B. Dugo godina je vodio kultnu radijsku emisiju "Mislim na vas, mislite na mene" na "Beogradu-202".