Vesti

PROMOCIJA KNjIGE "IZABRANE DRAME II" HENRIKA IBZENA 10. JUNA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

9 jun 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u utorak 10. juna, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, biće predstavljena knjiga "Izabrane drame II" Henrika Ibzena, koju je objavila izdavačka kuća "Geopoetika".
O knjizi, u kojoj su objavljene drame "Gospa s mora", "Heda Gabler", "Graditelj Sulnes", "Mali Ejolf" i "Jon Gabrijel Borkman", govoriće direktor Geopoetike i književnik Vladislav Bajac, reditelj i stručni redaktor ovog izdanja Nebojša Bradić, asistent za skandinavsku književnost i prevodilac Mirna Stevanović i dramaturg Slavko Milanović.
Ulaz je slobodan.
Ibzen (20. mart 1828, Šijen), slavni norveški pisac s kraja XIX veka, pripadao je ranim modernim autorima koji donose veliko uznemirenje, poput Fjodora Dostojevskog, Fridriha Ničea i Vilijema Blejka. Ibzen je pisao o prozaičnim i običnim ljudima, ali je iz njih izmamljivao uvide razorne neposrednosti, velike suptilnosti i povremene odbleske retke lepote. Njegovi zapleti nisu spretno smišljene igre nego odlučni činovi saznanja, u kojima su ličnosti lišene maski i prisiljene da priznaju istinu o sebi, kakva god ona bila. Ibzen gledaoca dovodi u situaciju da sa bolnom ozbiljnošću preispituje moralne osnove svog bića. Tokom druge polovine XIX veka preokrenuo je evropsku scenu od onog što je postala – igračka i zabava za one koji se dosađuju – u ono što je bila nekada davno, u antičkoj Grčkoj – instrument kojim se presuđuje duši“.
Umro je 23. maja 1906. u Kristijaniji (danas Oslo).
M.B.