Vesti

Sopran Ana Petrović, u ulozi Dezdemone, gostuje 25. januara u Verdijevom „Otelu“

23 januar 2018

Sopran Ana Petrović gostovaće 25. januara u ulozi Dezdemone, u Verdijevom „Otelu“, koji će pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović od 19 časova biti izveden na Velikoj sceni.

Naslovni lik Otela – zapovednika mletačke vojske, pevaće tenor Janko Sinadinović, dok je uloga Jaga, oficira perfidne prirode i beskrupuloznih ambicija, poverena baritonu Dragutinu Matiću.

U ansamblu su i Ljubica Vraneš (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Otelo" je premijerno je izveden 22. novembra 2015. godine, u režiji gosta iz Italije Paola Bajoka.

Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a video produkciju Petar Antonović.

Opera u četiri čina „Otelo”, za koju je libreto napisao Arigo Boito, prema istoimenoj drami Vilijama Šekspira, praizvedena je 5. februara 1887. godine u čuvenoj milanskoj Skali.
M.B.

Ana Petrović

Stekla je muzičko obrazovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršava ga učeći od mnogih priznatih umetnika iz inostranstva.

Najvažniji mentori od kojih uči o umetnosti pevanja su bariton David Bižić i Ajra Sif, vokalni pedagog sa dugogodišnjim radnim iskustvom u operi Metropoliten.

U Narodnom pozorištu je nastupala u ulogama Mimi iz Pučinijevih «Boema» i Tatjane u «Onjeginu» Čajkovskog.

Završila je studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Engleski jezik i književnost, i posebno je ponosna na svoj rad na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.