Vesti

Sopran Kler Kulen (SAD) i bariton Alberto Gazale (Italija) gostovali u Verdijevoj „Travijati“

20 jun 2017

Gosti iz Amerike i Italije, Kler Kulen i Alberto Gazale, nastupili su u Verdijevoj „Travijati“, koja je 20. juna, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, izvedena na Velikoj sceni.
Popularna opera odigrana je povodom Nacionalnog dana Suverenog Malteškog Reda, a tim povodom, uoči njenog početka, publici u prepunoj sali, prigodnim govorom obratio se ambasador Malteškog Reda u Beogradu Alberto di Luka.
Sopran Kulen, koju kritika hvali zbog njenog „kristalnog glasa i impresivle kontrole“, predstavila se u ulozi pariske kurtizane Violete Valeri, Alfreda Žermona, mladića zaljubljenog u nju, tumačio je tenor Dejan Maksimović, dok je lik njegovog oca Žorža Žermona bio poveren baritonu Gazalu, jednom od najvećih umetnika svoje generacije, sa više od sedamdeset glavnih uloga na najvećim pozorišnim scenama sveta i širokim repertoarom, od Monteverdija do Dalapikole.
Uloge u ovoj operi u tri čina ostvarili su i Tatjana Mitić (Anina), Tamara Nikezić (Flora Brevoa), Igor Matvejev (Gaston), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Đorđe Tomić (Markiz), Sveto Kastratović (Doktor Grenvil), Slobodan Živković (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Komisionario).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.
Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.
Libreto je napisao Frančesko Pijave, prema istoimenoj drami “Dama s kamelijama” Aleksandra Dime Sina, čiji je otac bio autor popularnih avanturističkih romana „Tri musketara“ i „Grof Monte Kristo“.
Drama je praizvedena u Parizu 2. februara 1852. godine, a praizvedba Verdijeve „Travijate“ održana je u Veneciji 6. marta 1853. godine, svega trinaest meseci kasnije, što je zaista jedinstven slučaj u operskoj istoriji.
Glavna junakinja drame, Margarita Gotje, u operi je Violeta Valeri, milosnica bogataša koja je slučajno srela iskrenu ljubav, a potom ju je izgubila zbog nemilosrdnih predrasuda društva i na kraju, napuštena i shrvana bolešću, umire u siromaštvu.
Na licemernost društvene osude mlade devojke ukazuje i naslov Verdijeve opere s obzirom na to da „travijata" bukvalno znači „žena koja je zalutala", ili figurativnije „ona koja je posrnula".
M.B.

KLER KULEN
Rođena je u Novoj Škotskoj, Kanada. Studirala je pevanje u Muzičkoj školi na Menhetnu u Njujorku. Sarađivala je, između ostalih, sa Renatom Skoto, Martinom Arojo, Plasidom Domingom i Ričardom Boningom. Svoje uloge trenutno priprema uz pomoć Antonija Manolija. Nedavno je pevala ulogu Đilde u Verdijevom „Rigoletu“ u Operi u Tampi, Florida.
Njene ostale zapažene uloge su: Sestra Konstanca u „Razgovorima karmelićanki“, Mizeta u „Boemima“, Mejbel u „Gusarima iz Penzansa“, Pamina u „Čarobnoj fruli“...
Tumačila je i Hanu u novoj operi Martina Bresnika „Priča mojih prijatelja“ i g-đu Vinemiler na prvom snimku Leto i dim (koji je proglašen kompakt diskom godine za 2011, prema magazinu „Operske vesti“).
Učestvovala je u radio emisijama u SAD (WQXR) i u Italiji (RAI 3), a snimila je i ulogu Mizete za film „Boemi“, modernu adaptaciju Pučinijevih „Boema“, koji treba da izađe 2018. godine.

ALBERTO GAZALE
Završio je Muzički konzervatorijum u Veroni, a diplomirao je i književnost.
Njegov međunarodni debi – Renato u operi „Bal pod maskama“ na otvaranju sezone 1998. u Areni u Veroni, otvorio mu je put ka novim angažmanima.
Više puta je nastupao pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija, na sceni milanske Skale: „Makbet“, „Rigoleto“, „Trubadur“, „Otelo“. Redovni je gost Bečke državne opere gde nastupa u operama „Travijata“, „Nabuko“, „Moć sudbine“, „Toska“.