Vesti

Sopran Mirjana Matić 24. februara prvi put u ulozi Leonore, u Verdijevom „Trubaduru“

19 februar 2018

Gostujuća solistkinja, sopran Mirjana Matić, debitovaće u ulozi Leonore, u Verdijevom “Trubaduru“ koji će u subotu 24. februara (19,30), pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, biti izveden na Velikoj sceni.

U ansamblu su i Dušan Plazinić (Manriko), Dragutin Matić (Grof Luna), Dragana del Monako (Acučena), Ivan Tomašev (Ferando), Jovana Belić (Ines), Darko Đorđević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik), i Predrag Gligorić (Stari Ciganin).

U predstavi učestvuju Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera "Trubadur" premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

M.B.

Biografija

Mirjana Matić je rođena u Valjevu.

Diplomirala je Opštu muzičku pedagogiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a zatim je završila osnovne i master studije solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Kitanovskog.

Tokom studija učestvovala je na velikom broju koncerata širom Srbije u okviru projekta pod nazivom „Put ka Belkantu“ pod rukovodstvom samostalne, nevladine organizacije „Ars Kreativa“, od kojih su tri koncerta u pratnji orkestra „Stanisav Binički“, vođeni dirigentskom palicom Vesne Šouc.

Godine 2015. dobila je prvu nagradu u dvoetapnoj kategoriji arija na Međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu.

Tokom završne godine osnovnih studija, Katedra za solo pevanje u saradnji sa Centrom za lepu umetnost „Gvarnerijus“ nagradila je Mirjanu večernjim koncertom.

U novembru 2016. debitovala je u glavnoj ženskoj ulozi  ( Pavle ) u operi „Suton“ kompozitora Stevana Hristića u Operi i teatru Madlenianum.

Istog meseca dobila je prvu nagradu u svojoj kategoriji i titulu laureata Međunarodnog takmičenja u Rumi koju je dodedila tročlana komisija: gospođa Radmila Bakočević, profesor emeritus FMU, prvakinja Narodnog pozorišta Nataša Jović Trivić i Oliver Njego, operski pevač i profesor na FILUM-u u Kragujevcu.

U decembru iste godine nastupa kao solista sa studentskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

U junu 2017. godine debituje u ulozi Adrijane Lekuvrer u istoimenoj operi na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnik je nagrade iz Fonda „Biserke Cvejić“ za postignut uspeh na polju koncerata i operskih predstava. koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

U oktobru 2017. godine upisuje doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Kitanovskog.