Vesti

Svečanim programom na Velikoj sceni Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 155. godina postojanja

22 novembar 2023

Svečanim programom, održanim, po tradiciji, u podne na Velikoj sceni, u okviru kojeg su dodeljene brojne nagrade, uz osvrt na najznačajnije događaje u prethodnih godinu dana, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 22. novembra jubilarnih 155. godina postojanja. 

Svečanost je započela kratkim filmom „Korak u budućnost u kojem je autor Petar Antonović slikom pokazao deo onoga što je urađeno u proteklih godinu dana. 

Voditelji programa, u režiji Balše Đoga, bili su glumci Teodora Dragićević i Nedim Nezirović koji su, potom, podsetili na niz bogatih događaja iz prethodne sezone 2022/2023, u kojoj je u sektoru Drame izvedeno sedam premijera: „Magbet”, „Očevi i oci”, „Naš razred”, „Urnebesna tragedija”, „Ribarske svađe”, „Milenijum u Beogradu” i „Lutka sa kreveta br.21”; i po dve u Operi („Turandot“ i „Falstaf”) i Baletu („Gusar/ Le Corsaire” i Baletski triptih „Infinitas”). 

Čestitajući svim zaposlenima Dan Narodnog pozorišta, upravnik Svetislav Goncić kazao je pred prepunim gledalištem, u svečanoj atmosferi kakva i dolikuje jednoj takvoj ustanovi, da u proslavi 155. rođendana Narodnog pozorišta „moramo uvek da se prisetimo onih zbog kojih postojimo, koji su osnovali ovo pozorište i razvili viziju za ansamble Drame, Baleta i Opere".

Prema njegovim rečima, potrebno je da svi čuvaju tu tradiciju nacionalnog teatra, ali i da se to pretvori u nešto novo, nakon 155 godina.

Goncić je podsetio da je ova godina posvećena velikom jubileju - stogodišnjici osnivanja srpskog Baleta, dok će 2024. biti posveta našem velikom komediografu Branislavu Nušiću (1864-1938). 

„U poslednjih nekoliko godina, Narodno pozorište ima snagu, mudrost i sposobnost da realizuje najozbiljnije umetničke zahteve i ostvari vrhunske rezultate. Sve je to postignuto zahvaljujući vama, drage kolege. Svako veče sija svetlo znanja i umetnosti na našoj sceni, ne dozvolite da se to svetlo ikada ugasi”, poručio je Svetislav Goncić.

U nastavku programa, dodeljene su nagrade za ostvarene rezultate u prethodnih godinu dana. 

Nagradu pozorišta za najbolju predstavu u protekloj sezoni osvojili su „Očevi i oci”, po romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića.

Nagrade za najbolja individualna premijerna  umetnička ostvarenja  u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu između dva Dana Narodnog pozorišta dobili su prvak Opere Dragutin Matić, solistkinje Baleta Ivana Savić Jaćić i Sofija Matjušenskaja, prvaci Drame Nebojša Dugalić, Nataša Ninković i Nela Mihajlović i solista Baleta Toma Križnar.

Nagradu Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan radni doprinos dobila je Vesna Dubljević.

Pečat povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta dobili su prvaci Drame Vanja Ejdus, Nikola Ristanovski i Branislav Vidaković, reditelj Drame Tatjana Mandić Rigonat, umetnički direktor Opere Nikola Mijailović, umetnički direktor Drame Molini Udovički Fotez, rukovidilac službe za bezbednost, zaštitu od požara, vanredne situacije i odbrambene pripreme Mileta T. Pantelić, dirigenti Opere Đorđe Pavlović i Zorica Mitev Vojinović, reditelj Egon Savin, prvak Opere Ivan Tomašev, direktor Sektora stručnih i opštih poslova Milorad Jovanović, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke i ansambl predstave „Rat i mir“, za izuzetno uspešno gostovanje u Sankt Peterburgu.

Plaketu povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta dobilo je Preduzeće „Blažeks“ iz Kragujevca.i posthumno - naš prosavljeni reditelj Jagoš Marković.

U okviru svečanosti, dodeljeno su i „Zlatne značke” članovima Kuće koji su već dve decenije u Narodnom pozorištu, Pohvale za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu u sezoni 2022/2023., kao i priznanja članovima nacionalnog teatra koji odlaze u penziju. 

Tradicionalno, kruna svečanosti bila je dodela Nagrade „Raša Plaović“, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta koju je ove godine dobio Nenad Jezdić za ulogu Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera, po tekstu Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Odluku o laureatu, većinom glasova, na sednici održanoj 19. novembra, doneo je žiri u kojem su bili reditelj Nebojša Bradić, književnik Miloš Latinović, dramske umetnice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska i dramaturg Đorđe Kosić. 

„Svima vama hvala za ovaj divan dan, hvala žiriju za obrazloženje koje me čini toliko ponosnim. Hvala naravno i reditelju Egonu Savinu. U životu svakog glumca jako je važno danas da u toku svog sazrevanja pored sebe nekad ima ovakvog reditelja kakav je Savin, koji veruje u tebe više nego što ti veruješ u sebe samog. Egone, hvala ti, živeo mi još 100 godina", istakao je Jezdić i naglasio da bi „ovaj dan i ovaj povod smatrao nedorečenim i nepotpunim, ako se ne bi prisetili silnih naglih odlazaka i gubitaka naših velikih prijatelja i umetnika, divnih dragih i voljenih ljudi”.
 
„Želeo bih da pozovem na jednu molitvu i sećanje na sve one koji su nas napustili skoro, neka svako zamisli onu osobu koju želi ili mu prva padne napamet", rekao je Jezdić i odao počast Žarku Lauševiću, Jagošu Markoviću, Marinku Madžgalju, Nebojši Glogovcu, kao i Draganu Nikoliću, Petru Kralju, Petru Banićeviću, Branislavu Cigi Jeriniću, Raši Plaoviću... 

„Da se tako barem kratko setimo svih onih koji nisu više sa nama, a bili su nam inspiracija, zaslužni su i učinili su što smo svi sada ovde danas da slavimo 155 godina Narodnog pozorišta. Verujte mi, 155 nije malo... Živi bili i neka vas sve dobro prati“, kazao je Nenad Jezdić koga su prisutni pozdravili dugotrajnim, snažnim aplauziom.