Vesti

NARODNO POZORIŠTE PROSLAVILO KRSNU SLAVU - SVETOG JOVANA KRSTITELjA

20 januar 2012

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je u petak 20. januara krsnu slavu - Svetog Jovana Krstitelja tradicionalnim obredom i prijemom za veliki broj gostiju, članova nacionalnog teatra, zvanica iz javnog i kulturnog života i prijatelja Kuće.

Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavili su izaslanik Njegove Svetosti patrijarha Irineja - episkop Atanasije, starešina beogradske Saborne crkve - protojerej stavrofor Petar Lukić, i drugi crkveni velikodostojnici, uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta i dirigenta Đorđa Stankovića, a domaćin slave bila je gradska opština Surčin.
Prisutnima se prvo obratio izaslanik Njegove svetosti episkop Atanasije podsetivši prisutne na to da je Sveti Jovan, "najznačajniji čovek rođen od žene koji je hodio zemljom", živeo u vreme Isusa Hrista koga je krstio na reci Jordan. On je istakao da je Jovan jedan od najznačajnijih svetitelja hrišćanstva i poželeo prisutnima puno uspeha u daljem radu. Episkop je iskazao veliko zadovoljstvo što Narodno pozorište već jednu deceniju prihvata ovu slavu kao svoju.
Na kraju svog bogougodnog obraćanja velikom broju prisutnih, on se zahvalio upraviku Božidaru Đuroviću i domaćinu slave Vojislavu Janoševiću kome je prepustio reč.
U svom nadahnutom obraćanju prisutnima gospodin Janošević je ukazao na značaj kulture kao duhovne nadgradnje čoveka i podsetio da bi onima koji doprinose njenom razvoju trebalo vratiti stari izraz mecene.
„Naša opština ima veoma dobru saradnju sa Narodnim pozorištem. S obzirom da  volimo pozorište, nije slučajno što smo ove godine mecene jednog ovakvog događaja. Naše prisustvo, domaćinstvo i kumstvo na slavi Svetog Jovana dolazi zbog toga što je pozorište jedno od neprolaznih, hiljadugodišnjih, večnih stvari”, rekao je, između ostalog, predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević.
On je najavio da će sredstvima iz opštinskog budžeta uskoro biti završena pozorišna scena na kojoj će Nacionalni teatar izvoditi predstave sa aktuelnog repertoara.
Obraćajući se zvanicama, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović podsetio je da ta Kuća, već deset godina slavi Svetog Jovana.
„Uz reči zahvalnosti, Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, koji nas je počastvovao svojim pismom i čestitkama povodom Jovandana, uz zahvalnost domaćinu Slave Narodnog pozorišta, gradskoj opštini Surčin i njenom predsedniku, gospodinu Vojislavu Janoševiću, a naravno kao i svake godine uz zahvalnost protojereju stavroforu Petaru Lukiću, starešini Saborne crkve, i izaslaniku episkopa Atanasiju, dozvolite mi da vam i na ovaj način čestitam slavu Narodnog pozorišta. Sveti Jovan, zaštitnik našeg hrama kulture, jednog od najznačajnijih u Srbiji, okupio nas je, Bogu hvala, i ove godine. Jovandan slavimo, eto, već deset godina zaredom, uvereni da je ono nesrećno vreme dugogodišnjeg duhovnog posta daleko iza nas. Vremena se menjaju i tih antagonizama između crkve i teatra više, hvala Bogu, nema, a na moju radost i na radost naše crkve, ako mi dozvolite da primetim, stičem utisak da je svake godine među nama sve više kolega koji iskreno veruju da je njihov duhovni zaštitnik upravo Sveti Jovan. Takođe, ono što me raduje jeste i činjenica da je svake godine među nama sve veći broj prijatelja našeg Teatra, onih pojedinaca i predstavnika institucija koji su prepoznali naše napore da na polzu svoga naroda unapređujemo ovaj važan stožer duhovnog identiteta našeg naroda i koji su nam pružili ruku prijateljstva verujući u naše dobre namere i sposobnosti. Šireći krug prijatelja Teatra mi otvaramo perspektivu našoj Kući i svima koji u njoj pronalaze svoj profesionalni izazov. Zato želim da dragim prijateljima, onima koji su danas sa nama, ali i onima koji nisu bili u prilici da nam se pridruže, u ime svih zaposlenih u našoj Kući, i u svoje ime, poželim zdravlja i sreće, sve  ono što i sebi želimo kada je blagdan na pragu doma”, rekao je Đurović.
„To što smo između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg obeležavanja Svetog Jovana uradili u našem Narodnom pozorištu, a složićete se da nije malo, produkt je zajedničke želje za boljitkom, želje u koju iskreno verujem, pregunća koje nam je darivalo značajne infrastrukturne zahvate i, što je još važnije, velika umetnička dostignuća. Ti rezultati nas obavezuju da naredne godine još  ponosniji i vredniji stanemo pred slavski kolač i pomolimo se Bogu”, naglasio je Đurović.
Prema njegovom mišljenju, sve ono što je izazov perioda koji je pred nama, a koji neće biti nimalo lak, ipak možemo savladati, ali samo ukoliko se još više posvetimo poslu u našem Teatru.
„Naše Narodno pozorište je taj posvećenički odnos prema radu zaslužilo svojom dugom istorijom unošenja radosti i mudrosti u srca i glave publike, a mi moramo imati svest o tome da ovaj Teatar možemo da zaslužimo samo ukoliko se prema njemu odnosimo kao prema svojoj kući, lojalno i domaćinski, jer ovo pozorište je, to često ponavljam, na simboličnom planu, naša crkva, ona koja nam hrani porodice. Slava je dan bogomdan da se posvetimo mirenju i ljubavi. Puno je razloga da sa optimizmom zakoračimo napred, a svi oni problemi koji nam se pojedinačno čine nerešivim, mogu se savladati ukoliko smo složni. Tu slogu ne može nam niko podariti, nju moramo samo izgraditi i ja u tu našu sposobnost zajedništva duboko verujem. Hrišćanstvo ne priznaje pesimizam, u čoveku gaji volju, kao i veru u budućnost. A tu budućnost valja zaslužiti -  radom i čistim srcem. Neka vam je srećna slava, drage kolege i dragi prijatelji”, poručio je Đurović.
M.B.