Vesti

TEMATSKO VEČE "MOJ HENRI" 17. 11. U MUZEJU NP U OKVIRU "LAZA & VIL RAZGOVORA"

5 novembar 2013

Tematsko veče "Moj Henri", posvećeno čuvenom engleskom pesniku i dramskom piscu Vilijamu Šekspiru i slavnom srpskom književniku i poeti Lazi Kostiću, biće održano 17. novembra, u Muzeju Narodnog pozorišta (18,30), u okviru novog ciklusa "Laza & Vil razgovori"

Po uzoru na velike svetske centre, pre svega na tradiciju u Glob teatru u kojem se uoči predstava održavaju stimulativna predavanja vezana za nove produkcije, uoči svakog izvođenja "Henrija Šestog", Narodno pozorište u Beogradu i Fondacija „Laza Kostić“ organizovaće u Muzeju Narodnog pozorišta prigodne 30-minutne "Laza & Vil razgovore" sa temama u vezi s pomenutom predstavom premijerno izvedenom u Londonu.
Razgovori će slušaoce podsetiti i na Lazu Kostića koji je organizovao 300-godišnjicu rođenja Šekspira, prvi ga postavio na pozorišnu scenu u Srbiji, punih 50 godina, duže od svih književnika na Balkanu, bavio se tim engleskim književnim bardom i na taj način postao tvorac Šekspirovog kulta kod nas.
Ovaj program predstavlja produžetak saradnje Fondacije i Narodnog pozorišta uoči predstojećeg „Laza & Vil Festivala 2014-2016“ povodom 450-godišnjice rođenja i 400 godina od smrti Šekspira.
Ciklus "Laza & Vil razgovori" otvoriće v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić i osnivač Fondacije „Laza Kostić“ Marina Milić Apostolović.
Te večeri, sagovornik gospođe Milić Apostolović biće redovni profesor engleske književnosti 19. i 20. veka na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, upravnik Odseka za anglistiku, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Filološkom fakultetu u Beogradu i jedan je od najboljih savremenih srpskih prevodilaca prof. dr Zoran Paunović.
Tema njihove priče biće Paunovićev angažman na prevodu "Henrija Šestog" i njegovi utisci posle londonske premijere tog komada.
Predstava "Henri Šesti" urađena je u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i čuvenim londonskim pozorištem Glob teatar na čijoj sceni je veoma uspešno premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u okviru „Kulturne olimpijade“.
Posle Londona, i uz redovan repertoar na matičnoj sceni, predstava je učestvovala na značajnim festivalima u zemlji, kao u regionu (Grad teatar Budva u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji, Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu...)
M.B.

Više o predstavi možete pogledati OVDE