Vesti

ZAVOD ZA UDžBENIKE OBELEŽIO 55. GODINA RADA I 415 GODINA OD ŠTAMPANjA BUKVARA

30 maj 2012

Svečanom akademijom održanoj na Velikoj sceni, Zavod za udžbenike obeležio je u sredu 30. maja 55 godina rada i 415 godina od štampanja Prvog srpskog bukvara.

Gostima i zvanicama obratili su se predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, akademik Ljubomir Simović i direktor i glavni urednik Zavoda Miloljub Albijanić koji je ukazao na nepovoljan položaj te kuće u odnosu na privatne izdavače, kojih je više od 70.
- Neophodno je hitno izmeniti Zakon o udžbenicima i stvoriti jednake uslove za sve - rekao je Albijanić i ukazao na obavezu Zavoda da štampa, za razliku od privatnih izdavača, niskotiražna izdanja, na jezicima nacionalnih zajednica, za srednje stručne škole i za posebne i specijalizovane škole, koji ne donose zaradu.
Bez obzira na tu činjenicu, kako je kazao, Zavod je odgovorna državna kompanija i u prethodne četiri godine u budžet je uplaćeno milijardu dinara, istakao je Albijanić i podsetio na najveći cilj obrazovanja - naučiti mlade ljude da misle.
Zavod, kako je naveo, ima viziju da prenosi intelektualne i životne vrline i do sada je štampao 375 miliona udžbenika, negujući kulturnu baštinu i šireći naučne vidike.
Albijanić je na svečanosti uručio Prvi srpski bukvar patrijarhu srpskom Irineju, koji je uz zahvalnost, podsetio da se prva pismenost, književnost razvila na tlu crkve.
- Nismo repa bez korena, nama ostaje jedino da nastavimo i da produžimo i da ovde stvaramo Evropu, ne samo da kucamo i da tražimo da se pridružimo drugima, nego da učinimo da Evropa želi tamo gde smo i mi - rekao je patrijarh Irinej.
Svečanosti je prisustvovao i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, a predsednik SANU Nikola Hajdin, podsetivši da SANU i Zavod odlično sarađuju, izneo je mišljenje Akademije da je Zavod značajan za obrazovanje, kulturu i udženike Srbije.
Među nagrađenima su akademici, književnici, profesori Dobrilo Tošić, Dragoljub Živojinović, Milovan Vitezović, Miodrag Ostojić, Vladimir Kanjuh, Branko Beleslin, Rade Raonić, Gordana Stojanović.
Priznanja su dobili SPC, SANU, Matica srpska, Ministarstvo prosvete i nauke, univerziteti u Beogradu i Novom Sadu, Narodna biblioteka Srbije, Skupština grada Beograda, JP PTT saobraćaja Srbije, JP "Službeni glasnik", izdavačka kuća "Dosije studio".
Na svečanosti su uručene i tradicionalne nagrade "Stojan Novaković" za najbolje udžbenike u 2011. godini.
Zavod je, kako je rečeno, odlučio da objavljivanjem Prvog srpskog bukvara skrene pažnju na jedno od ključnih dela sa kojim započinje srpska pismenost.
Bukvar je štampan u Veneciji 1597. godine i imao je svega dva lista. Na prvoj strani je štampana azbuka, slede samoglasnici, potom slogovi, koji se nastavljaju na drugoj strani, gde su štampana imana svih slova.
M.B.