ПРИЗОРИ ЕГЗЕКУЦИЈЕ

драма Хауарда Баркера

О представи

ПРИЗОРИ ЕГЗЕКУЦИЈЕ
Добре драме су тренутне; велике драме су за сва времена. Тако је и са драмом Хауарда Баркера написаном пре 20-ак година. То је горко-хумористичка драма која се бави не само одговорношћу уметника и његовим, тојест њеним, односом према држави, већ и нечим с чим се свакодневно срећемо – односом између личне амбиције и моралне одговорности. Да је Тони Блер видео ову драму, вероватно би оклевао пре него што би нас увукао у рат.  У току 16. века у Венецији, Галактија (...) је уметница слободног духа која је одабрана међу својим амбициозним колегама, укључујући и њеног љубавника Карпету, да овековечи најважнији тренутак града – његов сјајни тријумф у бици код Лепанта над Османским царством. Али Галактија је одлучна да служи истини, а не онима који је плаћају, и ужаси рата се ускоро појављују на њеном платну. (...)

Лин Гарднер, „Гардијан“, среда 17. јануар 2007.


ХАУАРД БАРКЕР
Рођен је 1946. у Лондону. Његова прва драма је изведена 1970. на Сцени „На спрату“ у Royal Court Theatre. Касније су његове драме извођене у Royal Court, Royal Shakespeare Company, Отвореном позоришту (The Open Space Theatre), те театрима „Sheffield Crucible“ и „Almeida“. Оснивач је и уметнички директор „Школе рвања“, трупе која игра његове комаде и развија његову теорију позоришне продукције. Баркерови комади се преводе на европске језике и често играју на старом континенту, али и у Сједињеним Државама и Аустралији. Редовно пише за енглеску телевизију и радио, као и друге широм Европе. Пише комаде и за луткарске представе, а аутор је и три оперска либрета. Објављене су му и две књиге из области теорије позоришта и пет књига поезије. Хауард Баркер је и сликар, и његова дела се налазе у националним поставкама у Енглеској (В&А у Лондону) и Европи.


МАРКО МАНОЈЛОВИЋ
Рођен 1982. године у Београду, где је на Факултету драмских уметности апсолвент на Одсеку позоришне режије, у класи професора Славенка Салетовића. Своју дебитантску представу, Смрт – по тексту Вудија Алена, режирао је 2005. године, на Сцени „Студио“ Југословенског драмског позоришта. Уследиле су представе Клопка (Народно позориште Сомбор), Три прасета (Позориште „Бошко Буха“), Покондирена тиква (Народно позориште Кикинда и Београдско драмско позориште), Без маске (Атеље 212), У Едену на истоку (БЕЛЕФ 2007), Ноћ убица (Југословенско драмско позориште), Елинг (Београдско драмско позориште), Лажљивци (Градско позориште у Подгорици), Лепет мојих плућних крила (Народно позориште Сомбор), Небески одред (Југословенско драмско позориште), Свирај то поново, Сем (Београдско драмско позориште).
 

Премијерно извођење

Премијера 22. новембар 2010 / Сцена „Раша Плаовић“

Превела са енглеског Ива Митровић
Редитељ Марко Манојловић
Драматурзи Иванa Димић, Молина Удовички Фотез
Сценограф Невенка Видак
Костимограф Лана Цвијановић
Композитор Владимир Пејковић 
Сценски говор Љиљана Мркић Поповић
Сценски покрет Дамјан Кецојевић

Премијерна подела:

Галактија Гордана Ђурђевић Димић
Ургентино Михаило Лађевац
Карпета Ненад Стојменовић
Ривера Даниела Кузмановић
Суфићи Гојко Балетић
Супорта Бојана Стефановић
Остенсибиле Бранко Видаковић
Продо / Човек у суседној ћелији Александар Ђурица
Лазања / Чувар / Радник Драган Николић
Сордо / Пастаћо / Морнар / Турчин Стефан Бузуровић
Деменша Калина Ковачевић

Oрганизатор Барбара Толевска
Инспицијент Ђорђе Јовановић
Суфлер Душанка Вукић
Асистент костимографа Јелена Петровић
Суфлер на пракси Сандра Тодић
Мајстор светла Срђан Мићевић
Мајстор маске Драгољуб Јеремић
Мајстор позорнице Невенко Радановић
Мајстор тона Роко Мимица
Декор и костим су израђени у радионицама Народног позоришта у Београду.