„Госпођа Ајнштајн“

„Госпођа Ајнштајн“, по тексту Снежане Гњидић, у режији Карин Росничек

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Госпођа Ајнштајн“ коју по тексту Снежане Гњидић режира Карин Росничек.
 
Премијера је планирана за 30. јун (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су Душанка Стојановић Глид (Милева Ајнштајн) и Горан Јевтић (Алберт Ајнштајн). 

„Госпођа Ајнштајн“ је прича о љубави и страсти, поверењу и издаји, заснована на новим сазнањима о доприносу Милеве Марић у стварању најпопуларније научне теорије на свету - теорије релативитета. На основу изучавања биографија овог брачног пара, поткрепљених личном преписком између Милеве и Алберта, као и писмима које су обоје слали Милевиној пријатељици са студија Хелени Савић, ова драма пружа прилику да дубље проникнемо у тајанствене силе које су обликовале судбину наше научнице Милеве Марић Ајнштајн. 

Редитељка Росничек урадиће и избор музике, драматург је Ђорђе Косић, сценографију ће креирати Јасна Сарамандић, костимограф је Петра Фотез, за дизајн звука задужен је Владимир Петричевић, док ће о сценском говору бринути Љиљана Мркић Поповић. 

Сарадници на представи су Немања Констатиновић, Марија Ковачевић (продуценти), Милош Обреновић (инспицијент), Љубица Раковић (суфлер), Лука Јованов (асистент режије и преводилац), Анастасја Прибиловић (продуцент на пракси) и Ана Ваврзињак (гост сарадник у продукцији, као део програма размене особља Европске позоришне конвенције).  

Успешан почетак рада на новој представи, уметничкој и сарадничкој екипи пожелели су в.д. управника Народног позоришта Светислав Гонцић и директорка Драме Молина Удовички. 
 

Реч драматурга Ђорђа Косића:

Драмски текст Снежане Гњидић „Госпођа Ајнштајн“ је прича о љубави и страсти, поверењу и издаји, заснована на новим сазнањима о доприносу Милеве Марић у стварању вероватно најпопуларније научне теорије на свету – теорије релативитета. 

На основу изучавања биографија овог брачног пара, поткрепљених личном преписком између Милеве и Алберта, као и на основу писама које су обоје слали Хелени Савић, Милевиној пријатељици са студија, ова драма пружа прилику за свеж поглед на живот једне од најзначајнијих српских научница, као и на амбивалентан и буран однос који је имала са Албертом Ајнштајном. 

Драмска радња се одвија у надреалном простору чистилишта, где се Милева и Алберт присећају кључних тренутака из живота и поново их проживљавају, у покушају да се међусобно разумеју и измире макар после смрти, кад већ нису могли за живота.