Драгутин Матић

Солиста Опере III

О уметнику

Као дете из породице оперских певача јако рано показује велики талент за соло певање.

Своје школовање започиње са познатим баритоном Слободаном Станковићем. 

Факултет уписује у класи примадоне и професора емеритуса Радмиле Бакочевић. 

Године 2010. постаје члан Оперског студија Борислав Поповић у Народном позоришту у Београду. 

Исте године добија стипендију за даље школовање и студије наставља на престижној Музичкој академији у Вирцбургу, у класи професорке Леандре Оверман и дипломира у класи познатог америчког сопрана Шерил Стјудер.

На сцени Народног позоришта у Београду 2012. године, дебитовао је улогом Грофа Луне у Вердијевој опери Трубадур, после чега су уследиле и велике баритонске улоге гвозденог Вердијанског репертоара: 
Ренато, Бал под маскама; Дон Карло ди Варгас, Моћ Судбине; Жорж Жермон, Травијата; Јаго, Отело; Набуко и Риголето у истоименим
операма, које са успехом изводи већ шест сезона. Такође, београдској публици се представио и у Росинијевој опери Севиљски берберин у улози Фигара, Доницетијевој опери Лучија од Ламермура као Енрико и као Карло Жерар у веристичкој Ђордановој опери Андреа Шеније.
Значајну сарадњу остварио је са Српским народним позористем у Новом Саду која је започела у оквиру Вердијевог фестивала са опером Трубадур. У даљој сарадњи, уследиле су значајне улоге Симона Боканегре, а потом и Набука у истоименим Вердијевим операма. Тумачио је и лик Енрика у Доницетијевој опери Лучија од Ламермура. 

Након што се у земљи потврдио као изузетан интерпретатор, поготово вердијанских рола, почиње сарадњу и са оперским кућама у региону у Босни и Херцеговини, Румунији, Чешкој,Пољској, Немачкој, Италији, где пева најзначајније баритонске улоге као што су Риголето, Набуко, Жорж Жермон, Јаго, Гроф Луна. 
Посебно се издваја гостовање у чувеном Театру Масимо Белини у Катанији, Италији, где је тумачио улогу Карла Жерара у Ђорданијевој опери Андреа Шеније. 
Значајна је и концертна делатност коју је остварио у сарадњи са Симфонијским оркестром и хором РТС, са Маестром Младеном Јагуштом и Бојаном Суђићем, као и са Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички, са маестром Војканом Борисављевићем, са којима је наступао широм земље. Посебно се издваја наступ на фестивалу Ноћ музике 2018 на Ташмајдану пред 20 000 људи, који је уједно био и
проглашен за најбољи културни догађај године.

Веб сајт: http://www.dragutinmatic.com/

 

Основни подаци

Солиста III (БАРИТОН)
Ансамбл: Опера
Статус: стални члан
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:
• Гроф Луна („Трубадур“)
• Ренато („Бал под маскама“)
• Набуко („Набуко“)
• Фигаро („Севиљски берберин“)
• Доктор Фалке („Слепи миш“)
• Риголето („Риголето“)
• Јаго („Отело“)
• Дон Карлос ди Варгас („Моћ судбине“)
• Жорж Жермон („Травијата“)
• Жерар („Андре Шеније“)
• Лорд Енрико Аштон („Лучија од Ламермура“)

Представе