Драгутин Матић

Солиста Опере

О уметнику

Рођен 1981. у Београду, Србија.
Као дете из породице музичара, још за време својих студија на Правном факултету у Београду, Драгутин показује интерес и велики таленат за певање, тако да почиње своје школовање са прваком Опере београдског Народног позоришта, баритоном Слободаном Станковићем, а потом наставља даље усавршавање са истакнутом вокалном уметницом и педагогом примадоном професорком Радмилом Бакочевић у чијој класи уписује 2006. ФИЛУМ музичку академију у Крагујевцу.
Године 2010. постаје члан Оперског студија Народног позоришта у Београду. Исте године добија стипендију за даље школовање у Немачкој, на Музичкој академији у Würzburgu у класи професорке Leandre Overmann, где учествује у многобројним оперским продукцијама и гала концертима и стиче значајно сценско искуство.
Године 2012. наставља своје студије у класи познатог америчког сопрана - професорке Cheryl Studer у чијој класи и дипломира са највишим оценама, а по повратку у Београд наставља своју даљу сарадњу са професорком Бакочевић.
Добитник је више првих награда на међународним такмичењима међу којима су “Никола Цвејић" у Руми, и "Петар Коњовић", у Београду, као и специјалне награде Опере “Мадленианум”, за најбоље извођење оперске арије.
Учесник је многобројних музичких манифестација у иностранству, као и у Србији где је одржао више солистичких концерата у Београду, Крагујевцу, Крушевцу Краљеву, Врњачкој Бањи.
Године 2012. наступа као солиста у концертном извођењу опере “Самсон и Далила” у немачком граду Wisbadenu, уз пратњу оркестра “Hradec Králové”, под диригентском палицом маестра Thomasa Franka.
На сцени Народног позоришта у Београду, дебитовао је улогом Грофа Луне у Вердијевој опери “Трубадур”, а може се чути и као Ренато у Вердијевој опери “Бал под маскама”. Од скора, пева улогу Набука у истоименој Вердијевој опери, као и Фигара у Росинијевој опери “Севиљски берберин”. Такође, београдској публици се представио и у Штраусовој оперети “Слепи миш” у улози Доктора Фалкеа.
Значајну сарадњу остварио је са СНП-ом у Новом Саду, где се публици по први пут представио као Гроф Луна у опери Трубадур у оквиру Вердијевог фестивала који се тамо одржао. У даљој сарадњи, уследила је и значајна улога Симона Боканегре у истоименој Вердијевој опери, потом Набука у истоименој Вердијевој опери и Енрика у Доницетијевој опери Лучија од Ламермура, а у плану је и улога Риголета у истоименој Вердијевој опери.
Своје искуство у извођењу оперете обогатио је и улогом Грофа Данила у Лехаровој оперети “Весела удовица” коју је две сезоне успешно изводио у Народном позоришту у Сарајеву.

Веб сајт: http://www.dragutinmatic.com/

 

Основни подаци

Солиста (БАРИТОН)
Ансамбл: Опера
Статус: радни однос на одређено време
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:
• Гроф Луна („Трубадур“)
• Ренато („Бал под маскама“)
• Набуко („Набуко“)
• Фигаро („Севиљски берберин“)
• Доктор Фалке („Слепи миш“)
• Риголето („Риголето“)
• Јаго („Отело“)
• Дон Карлос ди Варгас („Моћ судбине“)
• Жорж Жермон („Травијата“)
• Жерар („Андре Шеније“)
• Лорд Енрико Аштон („Лучија од Ламермура“)

Представе