Вести

Амбијентална анимација у просторима и на фасади Народног позоришта у Београду

21 јануар 2021

У просторима и на фасади зграде Народног позоришта у Београду постављен је програм амбијенталних анимација у виду пласирања одабраних ликовних и вербалних садржаја везаних за суштину позоришне уметности и, посебно, историје Народног позоришта.

Прозори зграде у приземљу и на првом спрату постали су својеврсна изложба и признања великанима српског глумишта који су на посебан начин обележили сцену овог позоришта, а намењени су и случајним пролазницима и позоришној публици као путоказ и узор младим генерацијама позоришних уметника.

На фасади су се нашли фрагменти чувених монолога и сонети Виљема Шекспира у преводима Лазе Kостића и Симе Пандуровића, а надахнуте и непролазне речи Љубомира Симовића о театру и ономе шта га чини ("Путујуће позориште Шопаловић") наткриљују свакога ко поред овог театра пролази или у њега улази.

Са балкона зграде позоришта или у дворишту Радионице Народног позоришта могле су се уживо чути и видети звезде Опере, Драме и Балета током неколико амбијенталних наступа у 2020. години.

Анимација ентеријера позоришта наставља се пласирањем фигура изузетних личности (принтови на плочи у природној величини) које су у Народном позоришту почињале, крчиле пут и уздигле ову уметност до незаборавних врхунаца  - управника, глумаца, певача, балетских играча: Бранислава Нушића, Милке Гргурове, Веле Нигринове, Маргарите Фроман, Добрице Милутиновића... у простор који користи публика, али и глумци и техничари театра, додајући, поред елемента изненађења и један озбиљни едукатвни елемент.

Тренутно су постављени у простор: 

Бранислав Нушић (1864-1938), писац, драматруг и управник Народног позоришта
Невенка Урбанова (1909-2007), глумица, првакиња Драме Народног позоришта, педагог и писац
Маргарита Фроман (1890-1970) примабалерина, кореограф и балетски педагог
Теодора Арсеновић (1885-1960), филмска и позоришна глумица 
Добрица Милутиновић (1880-1956), глумац, првак Драме Народног позоришта

Програм амбијенталних анимација у Народном позоришту у Београду започет је 2019. године. 

Галерија