Вести

Балет „Микеланђело” у кореографији и режији словачког аутора Мариа Радачовског, с Дејаном Kоларовим у насловној улози, премијерно изведен са великим успехом

20 мај 2021

Балет „Микеланђело” у кореографији и режији словачког аутора Мариа Радачовског, који је спојио класичну музику и покрет неокласичног стила у причи о животу и делу великог ренесансног уметника, с Дејаном Kоларовим у насловној улози, премијерно је изведен са великим успехом 20. маја на Великој сцени. 

Радачовски, ученик славног Јиржија Kилијана док је током 90-их година прошлог века био играч Холандског плесног театра, сматра да је Микеланђело фантастична и универзална светска тема, а са овом представом желео је да они који не знају много о Микеланђелу стекну праву слику о том величанственом уметнику и да га заволе. 

С друге стране, за публику која познаје његов живот и рад настојао је да „расветли извесне моменте“ који су га инспирисали да створи дела попут Пијете, Давида или фрески на Сикстинској капели, тај „највиши домет људског уметничког достигнућа“.

Читаву представу пратила је снажна, дирљива, емоционална музичка нит састављена од познатих композиција ренесансних аутора, затим Баха, Вивалдија, Хендла...

Модерност се огледала у сценографији која је савремено дизајнирана, тако да је захваљујући споју неокласичне кореографије и класичне музике на сцени добијен известан контраст који се веома допао и премијерној публици која није штедела дланове да на крају представе, уз узвике „браво” награди уметнике великим, искреним и снажним аплаузом који се дуго није стишавао.  

Најзначајнија порука овог балета је поглед на Микеланђела човека, који је највећи део живота био усамљеник, а оставио нам је тако велико дело у наслеђе. 

У представи је учествовао ансамбл Балета Народног позоришта које су у солистичким улогама, осим Kоларова, предводили и Ивана Савић Јаћић (Мајка), Никола Бјанко (Љубавник), Дејана Златановски (Другарица), Олга Олћан (Бели анђео) и Милош Живановић (Микеланђелов отац). 

Сценографију и дизајн светла креирао је гост из Словачке Марек Холи, а костиме Kатарина Грчић Николић.

Прва реприза биће одржана у уторак 1. јуна.