Вести

Баритон Драгутин Матић дебитовао у Доницетијевој „Лучији од Ламермура“, у улози Енрика

16 април 2019

Баритон Драгутин Матић дебитовао је као Енрико у опери Гаетана Доницетија „Лучија од Ламермура“, која је 17. априла изведена на Великој сцени под диригентском управом Зорице Митев Војновић.

У тој трагичној опери у три чина, одиграној 14. пут у овој продукцији, насловну ролу певала је сопран Снежана Савичић Секулић, улогу Едгарда дочарао је тенор Дејан Максимовић, а свештеника Рајмонда – бас Ненад Јаковљевић.

Улоге су остварили и Дарко Ђорђевић (Артуро), Љубица Вранеш (Алиса) и Игор Матвејев (Нормано).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић. 

„Лучија од Ламермура“, за коју је либрето према роману Валтера Скота, написао Салваторе Камарано, премијерно је изведена 29. маја 2010. године у режији госта из Енглеске Џона Рамстера. У међувремену, његову режију је обновио Александар Николић.
 
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Марина Вукасовић Меденица, а видео продукцију Петар Антоновић.

Либрето „Лучије од Ламермура“ у први план ставља злехуду судбину насловне јунакиње присиљене да изда изабраника свога срца и пође за човека којег не воли, што је одводи у злочин и у смрт, а то је композитору дало прилику да за ову оперу и за улогу Лучије напише неке од својих најлепших и најзахтевнијих нумера.

Радња опере, која се према либрету догађа око 1700. године, у овој поставци смештена је у 1930. годину, у време великих промена у Шкотској, нарочито у вези са питањем о положаја жена.
М.Б.