Вести

Чеховљев „Иванов“ са великим успехом изведен на престижном фестивалу „MITEM“ у Будимпешти

16 април 2019

Драма „Иванов” Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Татјане  Мандић Ригонат, с Николом Ристановским у насловној улози, изведена је са великим успехом 16. априла у главном програму четвртог „MITEM“-а (Madách International Theatre Meeting), једног од тренутно најамбициознијих европских позоришних фестивала.

Комад је одигран на сцени Националног театра у Будимпешти, а одушевљена публика, у препуној сали, враћала је наше уметнике неколико пута на бис и поздрављала их бурним аплаузом и овацијама. 

После представе, одржан је округли сто, на којем су изречене веома позитивне критике о „Иванову“, премијерно изведеном 12. октобра 2016. године на Великој сцени.

Славни руски класик, у овом комаду који је написао као веома млад аутор, 1887. године, не поставља дијагнозе ни људима ни времену, већ износи на површину наразличитије валере постојања и мишљења.

"Иванов" је драма без тезе у којој Чехов успева да ухвати тај осећај поражености и сувишности мисаоног, емотивног, поштеног човека у савременом времену и свету.

У поставци редитељке Татјане Мандић Ригонат, овај комад представља својеврсни музеј душе и човечности који је настао у уметничкој лабораторији на тему егзистенцијалног безнађа. 

У великом ансамблу су и Нада Шаргин (Ана Петровна, жена Николаја Алексејевича Иванова, рођена Сара Абрамсон), Марко Баћовић (Шабељски, Матвеј Семјонович, гроф, ујак Иванова), Бранко Видаковић (Лебедев, Павле Кирилович, председник земске управе), Данијела Угреновић (Зинаида Савишна, његова жена), Хана Селимовић (Саша, кћи Лебедевих; 20 година), Ненад Стојменовић (Љвов, Јевгеније Константинович, млади земски лекар), Бранка Петрић (Авдотја Назаровна, старица неодређене професије), Бојан Кривокапић (Косих, Димитрије Никитич, финансијски чиновник), Никола Вујовић (Боркин, Михаило Михаилович, даљи рођак Иванова, управник његова имања), Вања Милачић (Бабакина, Марфа Јегоровна, млада удовица, поседница, кћи богатог трговца), Предраг Васић (Јегорушка, готован код Лебедевих), Јелена Живковић (Гаврила), Немања Константиновић (Гост), Јелена Халупа (Гошћа) и музичари Никола Драговић, Иван Мирковић и Немања Бубало.

Ауторску екипу чине Славко Милановић (драматург), Бранко Хојник (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Ирена Поповић (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Анђелија Тодоровић (сценски покрет).

У главном програму овог фестивала ревијалног карактера, који се одржава од 11. априла до 5. маја, биће изведене и представе из Мађарске, Француске, Русије, Украјине, Велике Британије, Немачке и Литваније.

Дан касније, 17. априла, глумац Народног позоришта у Београду Хаџи Ненад Маричић гостовао је у Текелијануму, задужбини коју је Сава Текелија основао давне 1838. године у Пешти, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби.

У тој установи, Маричић је за представнике наше националне мањине, као и за мађарску публику, говорио Шекспирове сонете, из истоимене аудио књиге.

То јединствено издање, које је, пре неколико месеци, одлуком релевантног колегијума уврштено у библиотечки фонд Српске академије наука и уметности, Маричић потписује заједно са Јелисаветом Милојевић са Филолошког факултета.

Састављена од 53 сегмента, од којих је 51 Шекспиров сонет, ова аудио књига у трајању од 72 минута представља заиста велики подухват у нашем издаваштву чиме се не могу похвалити ни много развијеније културе.

У новом преводу професорке Милојевић и изванредној интерпретацији Маричића пред слушаоцима се налазе сонети непролазне уметничке вредности, са ванвременским порукама које преносе.
М.Б. 

Више о гостовању „Иванова“ у Будимпешти можете прочитати ОВДЕ - у репортажи објављеној у "Вечерњим новостима". 

Филм о овогодишњем „MITEM“-u можете погледати ОВДЕ