Вести

„Дама с камелијама“, по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, изведена јубиларни 50. пут

9 октобар 2017

Представа „Дама с камелијама“, по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, изведена је 9. октобра на Великој сцени јубиларни 50. пут.

Од премијере, 1. октобра 2013. године, ову мелодраму је на матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству, видело око 20.000 гледалаца.

То је у Народном позоришту седма поставка тог дела, прожетог суптилним приказом истинске љубавне страсти, а којег је познати француски писац и драматург написао 1848. године.

„Дама с камелијама“ је сентиментална и веома реалистична љубавна прича о несрећној и на смрт болесној париској куртизани Маргарити Готје у коју се заљубљује Арман Дивал, младић из угледне породице. За разлику од других, бројних, мушкараца, он је искрено воли. Маргарита узвраћа љубав и њих двоје, ношени емоцијама, заједно беже на село. Међутим, Арманов утицајни отац склапа понуду са несуђеном снајком, како би спасао част породице. Неизлечиво болесна Маргарита прихвата понуду уз услов да отац, када она умре, каже истину Арману.

Улоге су остварили Марија Вицковић (Маргарита Готје), Милош Биковић (Арман Дивал), Небојша Кундачина (Жорж Дивал), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Андреја Маричић (Гастон Рије), Слободан Бештић (Гроф де Жире), Милена Ђорђевић (Нишета), Лепомир Ивковић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).

Део глумачког ансамбла, на неким од претходних извођења, били су и Јоаким Тасић (Арман Дивал), Небојша Дугалић (Жорж Дивал), Александар Ђурица (Гастон Рије), Иван Босиљчић (Густав) и Маја Николић (Олимпија).

Аутор адаптације је Жељко Хубач, а драматург Спасоје Ж. Миловановић.
Сценограф је Борис Максимовић, костиме је урадила Бојана Никитовић, а музику Корнелије Ковач.
М.Б.