ДОДЕЉЕНА ГОДИШЊА ПРИЗНАЊА УБУС-а, НАГРАДА "НАТАША БОШКОВИЋ" ПРИПАЛА ГРУПНОЈ НУМЕРИ ИЗ ПРЕДСТАВЕ "КОПЕЛИЈА" ЗА ДЕОНИЦУ ПОД НАЗИВОМ "СВАНИЛДИНЕ ПРИЈАТЕЉИЦЕ"

23 октобар 2016

Годишње награде Удружења балетских уметника Србије (УБУС) свечано су уручене у фоајеу Друге галерије Народног позоришта у Београду, у недељу, 23. октобра, на дан рођења прослављеног кореографа Димитрија Парлића.
Награда "Наташа Бошковић", коју УБУС додељује за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности припала је групној нумери из представе "Копелија" Народног  позоришта у Београду за деоницу под називом "Сванилдине пријатељице".
Добитнице награде су Душанка Каличанин, Бранкица Мандић, Ада Распор, Миља Русић, Татјана Татић, Сања Нинковић, Јованка Зарић, Маргарита Черомухина, Дејана Златановски и Стефани Ли Голдхан.
Одлуку је донео жири у саставу Светозар Адамовић, Марија Стојаковић и Ристо Михић.
На свечаности су  уручене и Награда "Димитрије Парлић" за најбоље кореографско остварење премијерно изведено у току једне позоришне сезоне (Милош Исаиловић за представу „Дуњалук”), Специјална награда за иновативни приступ у области савременог плесног театра (Јована Ракић за представу „Врсте”), Награда "Смиљана Мандукић" за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре (Никола Томашевић за улогу у представи „Прича о војнику”) и Награда за животно дело (Љубинка Добријевић), док је играчу Стојану Симићу, који као глува особа доприноси значају инклузије у савременом театру и друштву, припала Специјална похвала
М.Б.