Вести

ДОНИЦЕТИЈЕВ „ДОН ПАСКВАЛЕ“ ОД 17. ДЕЦЕМБРА ПОНОВО НА ОПЕРСКОМ РЕПЕРТОАРУ

9 децембар 2011

После неколико година паузе, „Дон Пасквале“ Гаетана Доницетија поново ће бити уврштен на оперски репертоар Народног позоришта, а обнова, у режији Саше Габрића, заказана је за суботу 17. децембар у 19 часова на Великој сцени.

Диригент је Зорица Митев Војновић, а у подели су Драгољуб Бајић/Вук Матић/Михаило Шљивић (Дон Пасквале), Софија Пижурица/Снежана Савичић Секулић (Норина), Дејан Максимовић/Дарко Ђорђевић/Данило Стошић (Ернесто), Небојша Бабић/Владимир Андрић (Доктор Малатеста), Свето Кастратовић/Милош Ђуричић (Нотар) и Владимир Јовановић (Трубач).
Комична буфо опера “Дон Пасквале” је 64 опера од укупно 66 колико је Доницети  написао у току свог живота. Иако су ликови и ситуације веома типични и често виђени у комедији дел арте, мајсторство и умеће славног италијанског композитора дају овом делу оригиналност и трајност у суровом оперском свету.
“Дон Пасквале” је наслов који публика увек радо слуша и гледа, певачи се такмиче да савладају тешке и захвалне улоге, а режисери упорно покушавају да пронађу нове и оригиналне приступе том неуништивом делу праизведеном 1843. године у Паризу.  
Причу о богатом и уображеном старцу кога на превару ожене како би га научили памети, Габрић је сместио у данашње време, а уображеног старца је претворио у уображеног младића.
Представа, која је премијерно изведена 12. априла 2008. године, одише једним модерним, разиграним и веома духовитим тоном.
Сценографију је осмислио Борис Максимовић, костиме је урадила Марина Меденица, а кореографију Исидора Станишић.
До краја месеца, представа ће бити на репертоару и 22. децембра.
М.Б.