ДРАМА ЖЕЉКА ХУБАЧА "БИЗАРНО" У РЕЖИЈИ СНЕЖАНЕ ТРИШИЋ УЧЕСТВУЈЕ НА XIII ФЕСТИВАЛУ БОСАНСКОХЕРЦЕГОВАЧКЕ ДРАМЕ ЗЕНИЦА-САРАЈЕВО 2014

7 мај 2014

Драма Жељка Хубача "Бизарно", у режији Снежане Тришић, уврштена је у Главни програм XIII Фестивала босанскохерцеговачке драме Зеница-Сарајево 2014, који ће бити одржан од 8. до 19. маја.
Представа ће бити изведена у недељу 11. маја (20,00) на Великој сцени зеничког Босанског народног позоришта, а у подели су Игор Ђорђевић (Мартин, Ричи, Дејан), Никола Вујовић (Ђиђа, Саша, Гага), Милош Ђорђевић (Воја, Милан, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана) и Сузана Лукић (Мина, Ксенија, Ива).
На Фестивалу ће учествовати и Сарајевски ратни театар САРТР, Народно позориште Сарајево, Камерни театар 55 (Сарајево), Народно позориште Репбулике Српске (Бања Лука), Босанско народно позориште Зеница и Народно позориште Мостар.
У образложењу селектора Фестивала Неџада Фејзића и коселектора Хазима Бегагића, наведено је да је после поставке на сцени зеничког Позоришта, драма "Бизарно" Жељка Хубача, "једног од најпровокативнијих феномена у савременом српском ( али, наравно, и бх.) позоришту, доживела и своје сценско извођење у београдском Народном позоришту.
- За то је, очигледно, препоручују и друштвена актуелност и жанровска и тематска вишеслојност и сценични, одлично писани дијалози у чему Снежана Тришић редитељски ишчитава и препознаје могућност да се из реалистичког проседеа комада,у којем се, поштујући конвенције реализма, и граде три приче о трауматизованом друштву, посве бизарно, уђе и у простор гротеске - наведено је у образложењу.
Дан касније, у понедељак 12. маја, "Бизарно" ће бити изведено и на сцени Народног позоришта у Сарајеву.
Представа, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Шабачким позориштем, премијерно је изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени "Раша Плаовић".
М.Б.