Вести

Филхармонијa младих „Борислав Пашћан“ oдржала концерт посвећен Даници Томковић“ (1939-2017)

7 октобар 2017

Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, у знак сећања и поштовања на госпођу Даницу Томковић (1939-2017), дугогодишњег уметничког директора тог оркестра, одржала је 7. октобра на Великој сцени концерт под називом „С љубављу нашој тетка Данки“.

Концерт у препуној сали, под диригентском управом Ђорђа Павловића, отворен је Мокрањчевом „Херувимском песмом” за коју је госпођа Томковић урадила аранжман за гудачки оркестар, а потом се присутнима обратио управник Народног позоришта Дејан Савић.

Након што је прочитао њену изузетно богату и садржајну биографију, Савић је, између осталог, истакао да је Даница Томковић остала верна позоришту кроз читав свој предани и посвећени радни век који је трајао пуне три и по деценије.   

„У историји Народног позоришта тетка Данка ће бити упамћена као једна од оних људи који су својим високим професионализмом, радом, трудом и примерним односом према послу, оставили дубок и неизбрисив траг“, казао је Савић који је свирао контрабас у првом саставу оркестра тадашње Омладинске филхармоније. .

Савић је, током свог првог управничког мандата, од 2005. до 2007. године, прихватио Данкину молбу и дозволио Филхармонији младих да у Народном позоришту имају стални простор за пробе који користе и данас. 

У оквиру програма изведене су композиције које су Данки биле посебно драгe - „Па-де-де“ и „Валцер цвећа“ из чувеног балета Петра Иљича Чајковског „Крцко Орашчић“, „Вокализа“ Сергеја Рахмањинова, Адађо Фригије и Спартака из „Спартака" Арама Хачатурјана и један од најлепших симфонијских ставова – „Адађo“, из Пете симфонија Густафа Малера.

У паузама извођења музичких нумера, емитовани су специјални видео материјали са Данкиним говорима и сликама из 40-тогодишње историје Филхармоније младих.

На крају концерта, након што је уметнике наградила вишеминутним бурним аплаузима и узвицима „браво“, публици се захвалио маестро Павловић и позвао их да на бис, још једном, уз шаљиву опаску како се нада да се „због тога тетка Данка неће наљутити“, уживају у композицији „Валцер цвећа“.

Овим наступом, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, једина омладинска филхармонија која ради у Београду, започела је циклус концерата којима ће обележити 40 година непрекидног постојања и рада.

Основана је 1978. године на иницијативу групе студената Музичке академије који су изучавали дириговање код Борислава Пашћана, диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду.
Датум оснивања је уједно и датум првог концерта у Дому омладине - 17. јануар 1978. године.
Током досадашње историје, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забележила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања.

Многи уметници који су прошли кроз филхармонију, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству.
Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија.
Маестро Ђорђе Павловић је осми диригент од оснивања оркестра.

Даница Томковић је преминула 11. априла ове године у Београду у 78. години.
У Народном позоришту у Београду, била је запослена у периоду од 1959. до 1994. године. Почела је као члан Хора, а потом је годинама са великим успехом радила као уметнички саветник Опере и Балета Народног позоришта.
У сектору маркетинга, такође, са изузетним резултатима у раду, више од деценије обављала је послове менаџера за односе са јавношћу.

Од 1962. до 1989. у оперским представама Народног позоришта тумачила је 35 различитих улога другог и трећег фаха.
Музиколошко знање стекла је од проф. Музичке академије Петра Бингулца, Николе Херцигоње… а у Народном позоришту уз Бранка Драгутиновића, Оскара Данона, Драгана Лисца...
Завршила је два одсека певања у средњој музичкој школи "Станковић". На ФМУ студирала музикологију и певање и стекла статус магистра 1969. године.

Најквалитетнију квалификацију рада са Филхармонијом младих „Борислав Пашћан“, према сопственом признању, добила је од некадашњег директора Опере Народног позоришта Јована Шајновића у филму поводом 30 година рада Филхармоније младих, емитованом више пута на Радио телевизији Србије.
Функцију уметничког директора Филхармоније младих „Борислав Пашћан“ обављала је пуних 36 година - од 1981. до смрти.

Добитник је Златног Беочуга за трајни допринос култури Београда коју додељује Културно-просветна заједнице Србије.
Кремирана је 20. априла на Новом гробљу у Београду.
М.Б.

Галерија