Вести

Филхармонија младих „Борислав Пашћан“ одржала концерт поводом 40 година од смрти Милоша Црњанског

27 новембар 2017

Поводом 40 година од смрти Милоша Црњанског, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“ у знак сећања на прослављеног српског књижевника и једног од најзначајнијих стваралаца српске литературе 20. века, одржала је 27. новембра на Великој сцени концерт под називом "Испунио сам своју судбину".

Под диригентском управом Ђорђа Павловића, изведене су композиције Светислава Божића инспирисане делима Милоша Црњанског.

Као специјални гости наступили су сопрани Сања Керкез и Евгенија Јеремић, те пијаниста Александар Синчук.

Наратор програма била је Теодора Томашев.

Овим наступом, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, једина омладинска филхармонија која ради у Београду, наставила је циклус концерата којима обележава четири деценије непрекидног постојања и рада.

Основана је 1978. године на иницијативу групе студената Музичке академије који су изучавали дириговање код Борислава Пашћана, диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду.

Датум оснивања је уједно и датум првог концерта у Дому омладине - 17. јануар 1978. године.

Током досадашње историје, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забележила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања.

Многи уметници који су прошли кроз филхармонију, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству.
Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија.

Маестро Ђорђе Павловић је осми диригент од оснивања оркестра.
М.Б.