Вести

Глумица Јована Стојиљковић добитница Награде „Ружица Сокић” за улогу Софке у „Нечистој крви”

14 децембар 2019

Млада и талентована позоришна и  филмска глумица Јована Стојиљковић добитница је Награде „Ружица Сокић”, за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2018/2019.

Признање, које је пре четири године установила Фондација која носи име наше прослављене драмске уметнице, припало јој је за улогу Софке у драми “Нечиста крв”, према мотивима истоименог романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић, режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта у Београду. 

На свечаности у Атељеу 212, одржаној  14. децембра, на дан рођења Ружице Сокић (1934-2013.), награду јој је уручио угледни филмски прегалац и члан Управног одбора Фонадације Радослав Рале Зеленовић. 

Признање се додељује по препоруци позоришних критичара, театролога и других културних посленика, а пропозиције су такве да се награђује глумица сензибилитета и глумачког профила какав је имала Ружица Сокић. 

Зеленовић је истакао да признање иде у руке младе глумице Јоване Стојиљковић са жељом да бројем одиграних улога на филму, у позоришту и телевизији претекне рад глумице по чијем имену фондација носи име.

Додао је да се "Ружа увек радовала и била поносна на успех својих младих колега, па верујем да би тако било и сада".

Истичући задовољство што је награда припала баш њој, Јована је подсетила да је Ружица Сокић оставила "огроман траг у нашем послу и важно је да награда за младе глумце носи баш њено име". 

"Ово признање ћу увек доживљавати као подсећање на све оно што је Ружица Сокић била, а то су пре свега велика марљивост, професионалност, етика, раскошан таленат и емпатија" рекла је Јована Стојиљковић.

Прва добитница била је првакиња Драме Народног позоришта у Београду Нада Шаргин, а после ње, награду су добиле Јелена Благојевић (2016), Јована Гавриловић (2017) и Милица Гојковић (2018). 

Представа „Нечиста крв“, премијерно је изведена 12. априла ове године на Великој сцени Народног позоришта.

У ансамблу су и Небојша Дугалић (Ефенди Мита), Наташа Нинковић (Тодора, Софкина мајка), Ненад Јездић (Газда Марко), Душанка Стојановић Глид (Стана, Маркова жена), Павле Јеринић (Томча, Марков син, Софкин муж), Златија Оцокољић Ивановић (Стоја, Тодорина сестра), Љиљана Благојевић (Магда, слушкиња), Радмила Живковић (Симка, „купачица“), Танасије Узуновић (Арса, Марков слуга), Никола Вујовић (Ванко, слуга мутавац), Стефан Kалезић (Мали Томча) и Небојша Бабић (Оперски певач). 

Драматург је Молина Удовички Фотез, сцеографију је урадила Весна Поповић, костиме Марина Вукасовић Меденица, а музику Ања Ђорђевић. 
М.Б. 

Галерија